Novem

28-01-2004
Nieuwe regeling: Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten

Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten volgt E.E.T. op Met ingang van 1 januari is het programma E.E.T. opgegaan in de nieuwe regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten. De regeling subsidieert technologische samenwerking gericht op het ontwikkelen van innovatieve en duurzame producten of processen en diensten. Met de publicatie van het tweede gedeelte van de regeling in de Staatscourant van 18 december is de regeling Innovatiesubsidie
Samenwerkingsprojecten nu compleet. Vanaf 1 maart a.s. bestaat de mogelijkheid om bij Senter aanvragen in te dienen. Dit jaar zijn er vier tenderperioden. De eerste tender sluit op 29 april.

Het belangrijkste onderdeel van de nieuwe regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten is de subsidie voor onderzoeks- en/of ontwikkelingsprojecten (O&O-projecten). Deze subsidie is bedoeld voor samenwerkende bedrijven of een samenwerkingsverband van één of meer bedrijven en kennisinstellingen. Hiernaast bestaat speciaal voor MKB-ondernemingen de mogelijkheid om met subsidie eerst de haalbaarheid van een project te onderzoeken. Geheel nieuw aan de nieuwe regeling is dat niet alleen nationale, maar ook internationale samenwerkingsverbanden voor subsidie in aanmerking komen.

Subsidie
Algemeen gesteld ligt het subsidiepercentage van de nieuwe regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten tussen de 25 en 50 procent van de projectkosten. MKB-ondernemers in een samenwerkingsverband krijgen extra subsidie in O&O-projecten. Ook samenwerkingsverbanden waaraan een kennisinstelling of een internationale partner deelneemt, kunnen voor O&O-projecten extra subsidie krijgen. In alle gevallen zijn alleen de Nederlandse projectkosten subsidiabel.

Honorering
De regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten kent dit jaar voor O&O-projecten vier indieningperiodes (tenders). In elke periode worden de projecten gerangschikt naar kwaliteit, waarna subsidie wordt verstrekt in volgorde van kwalificatie, tot het beschikbare budget is uitgeput. Het beoordelen van de aanvragen gebeurt aan de hand van vier criteria: technologische innovatie, duurzaamheid, samenwerking, en economisch perspectief. Anders dan voor O&O-projecten zijn er voor haalbaarheidsstudies geen tenderrondes. Voor deze projecten kan van 1 maart tot eind september subsidie worden aangevraagd. Volledige aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld, wederom tot het beschikbare budget is uitgeput.

Advies
Aanvragen voor Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten kunt u indienen bij Senter. Echter: niet alle aanvragen voor O&O-projecten en haalbaarheidsstudies komen voor subsidie in aanmerking. Het is daarom verstandig vóór het invullen van de aanvraagformulieren en het opstellen van een projectplan eerst uw projectidee te laten toetsen. Dit kunt u doen bij projectadviseurs van Senter. Zij kunnen u een duidelijk advies geven, waarmee u inzicht krijgt in het nut van het indienen van een subsidieaanvraag. Deze adviezen zijn gratis en vrijblijvend.

Meer informatie op www.senter.nl/samenwerking. Telefonisch kunt u informatie krijgen over de regeling en de startbijeenkomst via telefoonnummer (070) 373 51 11.