Gemeente Waterland


Op woensdag 21 januari heeft de commissie Maatschappelijke Zorg zich gebogen over het stellen van nieuwe beleidskaders met betrekking tot de buitensportaccommodaties in onze gemeente. Het voorstel dat de commissie heeft besproken gaat onder meer over de subsidies en de tarieven voor de huur van velden en zalen. De commissie heeft laten weten in te stemmen met het voorstel van Burgemeester en Wethouders. Nu zal het voorstel voor behandeling doorgaan naar de gemeenteraad. Voordat dit echter gebeurt, krijgen alle betrokkenen (zoals de sportraad en vertegenwoordigers van de buitensportverenigingen) de gelegenheid hun visie op de plannen onder de aandacht te brengen. Binnenkort ontvangen zij een uitnodiging voor een bijeenkomst. De reacties uit dit overleg worden gezamenlijk met het besproken advies voorgelegd aan de commissie Maatschappelijke Zorg en daarna behandeld in de gemeenteraad.

Wat betekent dit?
In het advies aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de huur van buitensportvelden voortaan 19% te laten bedragen van de werkelijke kosten (die gemaakt worden om de velden te onderhouden). De gemeente blijft dus 81% van de kosten dragen. Op dit moment brengt de gemeente slechts 6% in rekening. Daar komt bij dat de gemeente de huur al 11 jaar (sinds 1993) niet verhoogd heeft. De extra inkomsten die de gemeente wil binnenkrijgen uit huur vloeien terug naar de sport. Het geld zal ingezet worden om de velden te renoveren, elk jaar één veld. Een andere wijziging is dat de vaste subsidies grotendeels worden stopgezet. Deze subsidiegelden worden dan ingezet voor de 'breedtesport' (recreatieve sport), om zodoende meer geld vrij te maken voor de sportverenigingen. Dit geld zal door de Rijksoverheid worden aangevuld, zodat per saldo zelfs meer geld zal ontstaan (samen 145% van het oorspronkelijke bedrag). Het geld verdwijnt dus niet uit de sport, het wordt in de eerste plaats anders besteed.

Zelfwerkzaamheid
Als de gemeenteraad instemt met het voorstel worden enkele taken die de gemeente nu uitvoert overgedragen aan de verenigingen. Deze taken bestaan met name uit het onderhoud aan de doelen, ballenvangers en (leun)hekken. Hiervoor krijgen de verenigingen compensatie in de vorm van een vergoeding.

Zijn de tarieven hoog?
De huurtarieven zijn wat hoger dan de tarieven in omliggende gemeenten. Dit heeft te maken met het feit dat het onderhoud van de velden is uitbesteed, wat voor klein en groot onderhoud aan de velden meer kosten met zich meebrengt.

De behandeling van het voorstel door de commissie Maatschappelijke Zorg en de gemeenteraad zijn zoals altijd openbaar. Tijdens deze vergaderingen kunt u uw mening te laten horen (inspreekrecht), zodat de commissie- en raadsleden daarmee rekening kunnen houden. De data en agenda's van alle vergaderingen vindt u op de gemeentepagina in Ons Streekblad en op deze website.