Wim van Velzen

Christen Democratisch Appel European People's Party European People's Party and European Democrats Group

Persbericht

Grondwet hoogste prioriteit voor EVP/ED fractie in EP

Datum: 28 Januari 2004 Bron: EP

Vandaag bij de opening van de plenaire vergadering in Brussel heeft het Iers voorzitterschap de nadruk gelegd op het Europese belang.

Het Iers voorzitterschap - o.l.v. Taoiseach (Irish prime minister) Bertie Ahern is van plan volledig begrip op te brengen voor de zorgen van elke lidstaat en wil de werkzaamheden van de Intergouvernmentele Conferentie (IGC) bespoedigen en zo snel mogelijk afsluiten. Ze gaan een verklaring maken voorbereiden voor de Raad Algemene Zaken in maart over de standpunten van elke lidstaat. Hij benadrukt dat de lidstaten de verplichting hebben niet alleen aan de nationale belangen te behartigen, maar ook de Europese. Verder merkte Bertie Ahern op dat het Iers voorzitterschap wil dat een groot deel van de tekst van de Conventie overeind blijft tijdens de IGC.

Commissaris Barnier sprak namens de Europese Commissie de zorg uit dat belangrijke beslissingen te lang worden uitgesteld. Hij is van mening dat een akkoord over de grondwet makkelijker is te bereiken in maart/april dan in november van dit jaar, en hij sprak ook de hoop uit dat de bereidheid om akkoorden te bereiken tijdens de top in maart groter zal zijn dan het geval was tijdens de top in december van afgelopen jaar.

De voorzitter van de EVP/ED fractie, de heer Poettering heeft de nadruk gelegd op het belang van de grondwet. We moeten met z´n allen blijven werken aan die Europese grondwet. De ervaring is opgedaan in Nice en het volledige Europese Parlement heeft gevraagd om de Conventie. De grondwet is voor de EVP/ED fractie de hoogste prioriteit. Het is de basis om bijeen te blijven. Het vastlopen van de top in Brussel, mag niet leiden tot het vastlopen van een grondwet in Europa.

'Als we gemeenschappelijk vechten voor één Europa, dan zullen we ook gemeenschappelijk succes boeken', aldus Poettering.