Partij van de Arbeid


Den Haag, 28 januari 2004


Vragen van de leden Smits en Verbeet (beiden PvdA) aan de minister van volksgezondheid. Deze vragen zijn door de VKC Volksgezondheid overgenomen. 1


1. Heeft u kennis genomen van het onderzoek naar de mogelijkheden voor aanvullende verzekeringen voor 65-plussers uitgevoerd door Unie KBO? 2


2. Wat is uw oordeel over de kennelijke weigering van sommige verzekeringen (om groepen ouderen, afhankelijk van de maatschappij, boven 50 jaar of boven 54 jaar, per definitie te weigeren voor de particuliere ziektekostenverzekering?


3. Is een weigering voor een aanvullende particuliere ziektekostenverzekering alleen op grond van leeftijd, zoals kennelijk gebeurd door die maatschappijen, in strijd met de Wet op de leeftijdsdiscriminatie gesteld dat die van klacht zou zijn in de vorm die we nu als wetsvoorstel kennen?


4. Bent u van plan in overleg te treden met ziektekostenverzekeraars om hen te bewegen niet langer op leeftijd te selecteren bij hun aanbod voor aanvullende verzekeringen?


5. Is het u bekend dat ziektekostenverzekeraars op dezelfde manier selecteren, dus louter op grond van leeftijd, bij een aanvraag voor een particuliere ziektekostenpolis?


6. Is het in overeenstemming met de wet om bij een aanvrage voor een particuliere ziektekostenverzekering aan 65-plussers zonder medische selectie een standaardpakketpolis aan te beiden en geen normale bedrijfspolis waarop gewoon bedrijfsrisico wordt gelopen?


7. Acht u het wenselijk dat ziektekostenverzekeraars door het standaard aan ouderen aanbieden van standaardpakketpolissen de facto ouderen uitsluiten van gewone ziektekostenpolissen waardoor verzekeraars hun verantwoordelijkheid ontlopen als regievoerder in de zorg waarbij ze geacht worden zich te richten op het mogelijk maken van kwalitatief goede, doelmatige zorg tegen zo laag mogelijke kosten, daartoe geprikkeld door hun bedrijfsrisico?


__________________________________________


1 De minister is verzocht deze vragen vóór maandag 2 februari 12.00 uur te beantwoorden. Daarna


wordt beslist of er alsnog een spoeddebat zal plaatsvinden.


2 Zie bijlage.