Gemeente Hulst


Persbericht - 28,01.2004

Welstand in gemeenteland

Wat is welstand in gemeenteland ?

Iedere ingediende aanvraag voor een bouwvergunning wordt getoetst aan redelijke eisen van welstand. Bij de uitoefening van het welstandstoezicht laat de gemeente zich adviseren door een Welstandscommissie. Deze commissie adviseert over plaatsing, architectonische invulling, kleur, materialen e.d. van bouwwerken. Elk bouwplan wordt op zich, maar ook in relatie met zijn omgeving beoordeeld.

De nieuwe Woningwet verplicht gemeenten een welstandsnota op te stellen waarin het gemeentelijk welstandsbeleid is verwoord. Deze nota moet voor juli 2004 door de gemeenteraad zijn vastgesteld, anders kan de gemeente geen wettelijk gedragen welstandstoezicht meer uitoefenen. De gemeente Hulst wil in de toekomst het welstandstoezicht blijven uitoefenen en bereidt daarom een welstandsnota voor.

Het doel is om het gemeentelijk welstandsbeleid doorzichtig, objectief en bespreekbaar te maken. Dit wordt bewerkstelligd door inzicht en helderheid te bieden in de hoofdlijnen en procedures waarbinnen de Welstandscommissie handelt. Daarnaast zullen er gebiedsgerichte criteria worden gehanteerd bij het beoordelen van bouwwerken. Dit maakt duidelijk wat wel en wat niet is veroorloofd bij nieuwbouw en aanpassingen van bouwwerken.

Inspraak
De welstandsnota wordt pas geldig na een democratische inspraakronde. Belanghebbenden krijgen inspraak ten aanzien van de vast te leggen welstandstoetsingskaders. De concept-welstandsnota van de gemeente Hulst ligt ter inzage vanaf 30 januari tot en met 26 februari 2004 op het stadskantoor te Hulst en wel bij het team Bouwen. Tijdens deze periode kunt u schriftelijk of mondeling uw zienswijze kenbaar maken. Op maandag 9 februari 2004 vindt een informatieavond plaats in het stadskantoor te Hulst. Op die avond kunt u vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur binnen lopen op een voor u passend tijdstip. De welstandsnota wordt nader toegelicht en iedereen heeft de gelegenheid om meningen, ideeën of anderszins kenbaar te maken.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl