Politie Drenthe

Onderzoek naar oplichter vakantiereizen afgerond

Assen 28-01-2004 - Nieuws van Politie Drenthe

Het onderzoek naar de 42-jarige uit Assen afkomstige oplichter van vakantiereizen is afgerond. De man meldde zich op verzoek van de politie op 13 januari jl. vrijwillig aan het bureau waarna hij werd aangehouden terzake oplichting, bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrift en verduistering. Hij heeft over de, tussen januari 2002 en oktober 2003, gepleegde zaken verklaringen afgelegd.

De man organiseerde, namens zijn bedrijf World Travel Group N.V.reizen naar Roemenië en maakte hiervoor reclame op vakantiebeurzen in o.a. Groningen en Utrecht. Belangstellenden ontvingen de nodige formaliteiten en een factuur. Na betaling ontving men na enige tijd een brief van het bedrijf dat de reis niet zou worden uitgevoerd in verband met problemen in de reiswereld(o.a. SARS, Oorlog, Euro) en dat er weinig passagiers zouden gaan vliegen. Het betaalde geld zou worden teruggestort maar de belangstellenden zagen dit nimmer terug. In totaal ging het hier om een bedrag van ongeveer 25000 en er deden 11 benadeelden, uit het gehele land, aangifte van oplichting en verduistering

Ten laste van o.a.de rekening van de onderneming werd in Roemenië materiaal gekocht voor de bouw van een chalet. Dit chalet werd verkocht en op naam van een ander bedrijf werd een garantiecertificaat afgegeven. Toen de koper voor garantie contact opnam met dit bedrijf bleek het om een vals certificaat te gaan. De koper deed hierop aangifte en is voor een bedrag van 3000 benadeeld. De opbrengst van deze verkoop ging niet in de boedel van het faillissement. De curator deed aangifte van faillissementsfraude. In totaal hebben 28 crediteuren zich gemeld voor een totaal bedrag van ruim 83000. Door verdachte werd ten behoeve van het faillissement afstand gedaan van een geldbedrag van 4000 alsmede een bouwpakket voor een chalet.

Het totale schadebedrag bedraagt ongeveer 150000. De man zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Ron Reinds - piket tot donderdag 29-01-04 / 16.30 uur - 06-52528707