SENTER

Meer vervoeren met minder transport

EUR 1,4 miljoen voor Transportbesparing

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat stimuleert via het Subsidieprogramma Transportbesparing innovaties van producten en processen, die leiden tot besparingen in het goederenvervoer. Voor dit jaar stelt het ministerie EUR 1,4 miljoen aan subsidie beschikbaar. Ook in 2004 kunnen producenten, verladers, industrieel ontwerpers en brancheorganisaties projectvoorstellen indienen.

Vanaf 28 januari kunnen bedrijven subsidie aanvragen voor zowel haalbaarheids- als demonstratieprojecten. Deze tender loopt tot 3 mei 2004. Aanvragen voor kennisoverdrachtprojecten kunnen doorlopend ingediend worden, uiterlijk tot 1 oktober 2004. Voor deze projecten geldt 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

Gemiddelde besparing: 150.000 ritkilometer per project Het Programma Transportbesparing heeft als doel een vermindering van de uitstoot van CO2 en NOx ten gevolge van het goederenvervoer, zonder dat de economische groei wordt gehinderd. Meer vervoeren met minder transport levert een kostenbesparing op, komt de bereikbaarheid van het bedrijfsleven ten goede, en is ook beter voor het milieu. Ook in 2003 hebben de subsidies meetbare resultaten opgeleverd: Afgelopen tenderperiode is aan 19 projecten in totaal EUR 1 miljoen subsidie toegezegd. Deze 19 projecten kunnen samen 2.882.252 ritkilometers op jaarbasis besparen. Dat is een gemiddelde besparing van zo'n 150.000 ritkilometers per project - uiteenlopend van 5.200 km tot 820.000 km per project.

On-site heipalen en kunststof onderdelen
Hoffmann Bodemtechnieken uit Helmond is zo'n innovatieve ondernemer. Hij demonstreert de mogelijkheid om on-site heipalen te maken en niet meer over de weg te vervoeren. Het bedrijf brengt met speciaal ontwikkelde boorkoppen 'soil mix' een kalkmengsel, in de grond. Daar gaat het met de bodem een chemische reactie aan, waarbij een vaste stof ontstaat, in draagkracht vergelijkbaar met beton. Een ander voorbeeld is het bedrijf Top Vision B.V. uit Haarlem, ontwikkelaar en producent van displaysystemen voor brillen. Het bedrijf ontwikkelde eerst een display van metalen onderdelen die toeleveranciers coaten en assembleren tot halfproducten. Nu zijn ze overgestapt op kunststof onderdelen. Vervoer van en naar coating- en assemblagebedrijven is daarmee niet meer nodig. Het nieuwe product is bovendien kleiner en lichter en de productietijd is korter.

Informatie
Meer informatie over het Subsidieprogramma Transportbesparing is te vinden op www.senter.nl/transportbesparing. Ook telefonisch is de afdeling Transportbesparing bereikbaar op (070) 373 51 35 of per e-mail: transportbesparing@senter.nl.

Het Programma Transportbesparing is een gezamenlijk initiatief van de ministeries van VenW, LNV, VROM en EZ en VNO-NCW en EVO en de stichting Natuur en Milieu.

Senter is een agentschap van het Ministerie van Economische Zaken dat overheidsbeleid uitvoert op het gebied van technologie, energie, milieu, export en internationale samenwerking. Doelstelling hierbij is het duurzaam versterken van de positie van bedrijfsleven en kennisinstellingen in ons land. Voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden van Senter kunt u contact opnemen met de afdeling Algemene informatie & advies, telefoon (070) 373 52 77.


---