Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 27 januari 2004

Op dinsdag 27 januari 2004 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen.

Notitie invoering toeristenbelasting en/of
vermakelijkhedenretributie
Het college heeft kennisgenomen van de Notitie invoering toeristenbelasting en/of een vermakelijkhedenretributie. In de notitie zijn de juridische aspecten op rij gezet, die bij een eventuele invoering van een toeristenbelasting en/of een vermakelijkhedenretributie aan de orde zijn. Conclusie is dat een toeristenbelasting op relatief eenvoudig wijze geïntroduceerd kan worden. Een bruto-opbrengst van 30.000,-- á 40.000,-- is mogelijk. Het al dan niet invoeren van een toeristenbelasting zal betrokken worden bij de afwegingen rondom de Voorjaarsnota 2004. De invoering van een vermakelijkhedenretributie voor het Isala Theater is om fiscaaljuridische redenen niet mogelijk. De voorzitter van de commissie Middelen wordt verzocht de notitie op de agenda te plaatsen van de commissievergadering.

Voortgangsrapportage Brede School Netwerken
Het college heeft kennisgenomen van de voortgangsrapportage Brede School Netwerken. De voorzitter van de commissie Dienstverlening wordt verzocht het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van deze commissie.

Aanvraag bouwvergunning en zienswijzen Spoorlaan 18 Het college heeft besloten de bouwvergunning, met vrijstelling van de bepalingen van het geldende bestemmingsplan Schollevaar Herziening II, te verlenen. Het betreft een verandering aan het schaftlokaal van het rioolgemaal. In de voorbereidingsfase in 2002 was hiervoor nog geen vergunning nodig. Daarom was al verbouwd voordat de vergunning binnen was. De buren hadden hiertegen zienswijzen ingediend. Men had geen feitelijk bezwaar tegen de verbouwing, maar wil wel voortaan tijdig geïnformeerd worden over aanpassingen.

Implementatie Stimuleringsproject Project Allochtone Jongeren (SPAG)
Het college heeft het format voor de invoering van het SPAG-project vastgesteld en kennisgenomen van het uitwerkingsplan voor de implementatie van het project. Het ministerie van SZW wordt hierover per brief geïnformeerd. De voorzitter van de commissie Dienstverlening wordt verzocht het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van deze commissie.

Brief Nieuwerkerk aan den IJssel betreffende de verdubbeling van de Hoofdweg
Het college stemt in met de beantwoording van de brieven van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel over de verdubbeling van de Hoofdweg. De gemeente Nieuwerkerk vroeg in haar brieven om de gekozen kruispuntoplossing op Nieuwerkerks gebied te heroverwegen. In het antwoord van Capelle wordt uitgelegd dat een keermogelijkheid op het grondgebied van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel als enige mogelijkheid wordt gezien. Omdat een rotonde bij Ichtus niet inpasbaar is, moet de gemeente Capelle aan den IJssel terugvallen op de reeds genoemde oplossing. Inmiddels heeft ambtelijk- en bestuurlijk overleg tussen beide gemeenten plaatsgevonden, waarin de gemeente Capelle aan den IJssel duidelijk heeft gemaakt groot voorstander te zijn van een rotonde op Capels grondgebied, maar dat zij dit helaas niet kan verwezenlijken.

Rapportage klachtenafhandeling openbare verlichting 2e en 3e kwartaal 2003
Het college heeft ingestemd met de kwartaalrapportage klachtenanalyse openbare verlichting 2e en 3e kwartaal 2003. Voortaan wordt elk kwartaal een dergelijke rapportage opgesteld. Daarnaast komt er per kalenderjaar een uitgebreidere evaluatie. De voorzitter van de commissie Ruimte wordt verzocht het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van deze commissie.