College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

Nieuws en publicaties

---

Geneesmiddelen Bulletin

Februari 2004


Leflunomide (Arava®), registratie gewijzigd

Leflunomide (Arava®) is geïndiceerd voor de 'behandeling van volwassenen met actieve reumatoïde artritis als een 'disease modifying antirheumatic drug' (DMARD)'.¹ Na de Europese registratie in 1999 is er een aantal meldingen geweest van ernstige leverreacties tijdens het gebruik van leflunomide, zoals zeldzame gevallen van hepatitis en geelzucht/cholestase en zeer zelden leverfalen en acute levernecrose met fatale afloop. In overeenstemming met de Europese registratieautoriteiten (EMEA) werden deze gevallen opgenomen in de wetenschappelijke productinformatie en de patiëntenbijsluiter. Ook werd een aanbeveling gedaan voor het controleren van de leverenzymen, tijdens de eerste zes maanden van behandeling maandelijks en daarna iedere 8 weken. Tevens werden deze melding opgenomen in de productinformatie en de patiëntenbijsluiter.
Eind 2002 vond er een herbeoordeling plaats door de CPMP van het aantal meldingen van leverreacties en werd het aantal meldingen voor het verschijnen van de 'geachte collega brief' vergeleken met het aantal meldingen erna. Er was geen daling van het aantal meldingen van ernstige levertoxiciteit. De meeste meldingen werden gedaan in de eerste 3 tot 6 maanden van de behandeling met leflunomide en tussen twee tijdstippen van leverenzymbepalingen. Op basis hiervan werd geconcludeerd dat de recente aanbevelingen met betrekking tot controle van leverenzymen niet tot het gewenste effect hebben geleid.
Daarnaast werd een aantal gevallen van perifere neuropathie en vasculitis gemeld.
In verband met de hierboven genoemde bevindingen is de wetenschappelijke productinformatie aangescherpt. Het wordt aanbevolen de leverenzymen te controleren voor het starten met leflunomide behandeling, elke twee weken gedurende het eerste half jaar en vervolgens elke 8 weken. Hiermee is de frequentie van leverenzymbepalingen gelijkgetrokken met die van het complete bloedbeeld. Verder werden perifere neuropathie en vasculitis als bijwerkingen toegevoegd aan de wetenschappelijke productinformatie.


1. IB-tekst Arava® via: www.cbg-meb.nl,
Geneesmiddeleninformatiebank, EMEA, EPARs.

dr G.J. Tijhuis (CBG)