VVD



Nieuws

28 jan 2004 - VVD eist meer inzicht in omloop
valse eurobiljetten

De VVD Tweede-Kamerfractie, bij monde van Charlie Aptroot en Frank de Grave, willen van de ministers van Financiën en Justitie opheldering over de toename van valse eurobiljetten. De twee stellen schriftelijke vragen aan de ministers naar aanleiding van een artikel in dagblad De Telegraaf.

Aptroot en De Grave willen exact weten hoeveel valse bankbiljetten er in omloop zijn. Dit willen ze weten op basis van de cijfers van de Nederlandsche Bank en de politie. Daarnaast zijn de twee benieuwd of de biljetten uit - zoals in de krant wordt gesteld - Bulgarije en Litouwen afkomstig zijn. Bij de schriftelijke vragen geven Aptroot en De Grave zes maatregelen om het probleem van de valse biljetten aan te pakken, variërend van het toepassen van geheime echtheidskenmerken tot een hardere justitiële aanpak van valsmunters

Vragen van de leden Aptroot (VVD) en De Grave (VVD) aan de ministers van Financiën en Justitie over de sterke toename van valse eurobiljetten

1. Zijn de ministers bekend met het bericht "Vals geld overspoelt Nederland"? ( De Telegraaf, 27 januari jl.)

2. Is het waar dat uit cijfers van de politie en de Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het aantal valse eurobiljetten in Nederland de laatste maanden fors is gestegen? Zo ja, met hoeveel?

3. Is het waar dat deze valse biljetten vooral afkomstig zijn uit Bulgarije en Litouwen?

4. Mogelijke maatregelen om het probleem van de valse eurobiljetten aan te pakken zijn: - Het door DNB vrijgeven van een aantal geheime echtheidskenmerken zodat winkeliers de eurobiljetten beter op echtheid kunnen testen - Het door DNB laten certificeren van detectieapparaten om valse biljetten op te sporen zodat voor winkeliers duidelijk is welk detectieapparaat goed zijn. Door constant te controleren of de gecertificeerde apparaten ook de nieuwste vervalsingen kunnen ontdekken en winkeliers hierover te informeren, kunnen winkeliers steeds up-to-date blijven met hun detectieapparatuur. - Het door DNB aanbieden van trainingen om winkeliers in het groot-, midden- en kleinbedrijf te leren waarop zij moeten letten om valse eurobiljetten te kunnen ontdekken - Een aanpak van Douane en Justitie op Europese schaal waarbij geldstromen, netwerken en hoofdrolspelers in kaart worden gebracht - Strafverhoging voor personen die valse biljetten uitgeven zodat zij er niet slechts afkomen met inbeslagname van het geld en terugzending naar het land van herkomst - Een hardere justitiële aanpak in de landen van herkomst van de valse eurobiljetten. Gaan de ministers deze maatregelen uitvoeren? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?

5. Zien de ministers nog andere maatregelen om valse eurobiljetten aan te pakken? Zo ja, welke en wanneer gaan de ministers deze maatregelen uitvoeren?

28 januari 2004