Vlaamse overheid

De Raad van Beheer van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft vanmiddag de aankoop van de bossen van de Merode, een geheel van 1500 hectare bos tussen Averbode en Westerlo, goedgekeurd. Vlaams milieuminister Ludo Sannen wil de bossen van de Merode gebruiken als motor voor de regionale economische ontwikkeling.

Sinds 2000 voert het Vlaams Gewest gesprekken met de prins de Merode, over de aankoop van 1500 ha bos, gelegen in Westerlo, Averbode, Laakdal, Herselt, Tessenderlo, Geel en Scherpenheuvel-Zichem. Vlaams milieuminister Ludo Sannen stelde de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) formeel aan als
aankoopcoördinator. De gronden zijn onderdeel van het familiepatrimonium van de prins de Merode. Deze bossen vormen één van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Vlaanderen. Een belangrijk deel van het domein is nu niet toegankelijk voor het publiek. Andere delen worden voor wandelrecreatie gehuurd door gemeentebesturen. Lokaal is er bij gemeente- en provinciebesturen een groot draagvlak voor de aankoop van dit unieke gebied door het Vlaams Gewest.

Aankoop bossen de Merode
De Raad van Beheer van de VLM heeft op haar bijeenkomst van vandaag een voorstel tot aankoop van de bossen van de Merode goedgekeurd. Voor het unieke domein van zo'n 1500 ha, waaronder bijna 300 ha landbouwgrond en 6 woningen, wordt een prijs betaald, gebaseerd op de schattingsprijs van het Comité van Aankoop van 2001, zowat 22 miljoen euro. De onderhandelingen over deze aankoop werden op oudejaarsavond afgerond.

Volgens Vlaams milieuminister Ludo Sannen is de aankoop van enorm belang voor het natuurbehoud. "We redden een uniek bossencomplex. Met de aankoop van het geheel is de opsplitsing van dit groengebied - het grootste in zijn soort van Vlaanderen, op het Nationaal Park Midden-Limburg na - gelukkig voorkomen. De aankoop opent volgens de
milieuminister heel wat perspectieven. "Een uniek bosgeheel, liefst 1500 hectare groot, wordt beschermd én opengesteld voor de mensen. De bossen zullen, nog meer dan vandaag, een paradijs worden voor wandelaars en fietsers. Bovendien kunnen de bossen van de Merode de motor gaan vormen voor een toeristische ontsluiting van dit gebied tussen Demer en Nete. Een bescherming van de bossen van de Merode zal het lokale toerisme en dus ook de tewerkstelling ten goede komen," zo meent minister Ludo Sannen.

Ontwikkeling van de regio tussen Demer en Nete Minister Ludo Sannen wil met deze aankoop het startsein geven voor de verdere cultuurhistorische, toeristische en recreatieve ontwikkeling van de regio. Hij rekent daarvoor op de steun van én samenwerking met lokale besturen, natuurbeheerders, natuurliefhebbers, horeca en middenstand. Het verhogen van de aantrekkelijkheid van het domein de Merode zal immers niet alleen ten goede komen van natuur en bos, maar zal vooral de aantrekkingskracht van de ganse streek verhogen en leiden tot sociale en economische meerwaarden. De bossen van de Merode vormen, op de overgang van Kempen en Hageland, het hart van een regio rijk aan natuur en cultuurhistorie met gave en authentieke landschappen en een rijk cultureel patrimonium zoals de abdijen van Averbode en Tongerlo. Minister Ludo Sannen wil in deze regio een regionaal project van geïntegreerd
plattelandsbeleid opstarten. Daarbij kunnen natuur- en landschapsontwikkeling de motor zijn voor belangrijke impulsen voor een regionale economische ontwikkeling.

Enorme kansen voor natuurbehoud en -ontwikkeling Het domein de Merode bestaat uit een aantal aaneensluitende deelgebieden met klinkende namen zoals Varendonk, Hertberg, Kwarekken, Beeltjens, Helschot . Deze laatste naam inspireerde de schrijver Willem Elschot trouwens voor zijn pseudoniem. Zijn familie kwam hier de vakanties doorbrengen. Het domein de Merode is ook het land van 'de Witte van Zichem' en andere verhalen van de schrijver Ernest Claes die zijn verbondenheid met deze streek uitdrukte in zijn romans en verhalen.

Belangrijke natuurwaarden vinden we in het complex Averbodebos en Averbodeheide, rond de abdij van Averbode. Dit boscomplex sluit aan bij het boscomplex van Gerhagen en Houterenberg in Tessenderlo. Door een gericht beheer wordt op een terug verschijnen van zeldzame planten (de welriekende nachtorchis of het insectenetende plantje zonnedauw) of dieren (zoals de zwarte ooievaar, de nog zeldzamere neef van onze meer gekende (witte) ooievaar) gemikt.

Ook in het Varenbroek (dalkruid en bosanemoon), de Beeltjens (dubbelloof), de Kwarekken (dotterbloem en waterviolier), de Hertberg (reeën) en Helschot (eikenbossen) komen belangrijke natuurwaarden voor. Het gebied kent nog enorme potenties naar natuurontwikkeling. Door deze aankoop kunnen deze natuurpotenties tot ontwikkeling gebracht worden.

Paradijs voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers
Door de uitgestrektheid van het gebied kan dit hand in hand gaan met de recreatieve uitbouw. In de huidige situatie zijn enkel de deelgebieden Hertberg en de Beeltjens vlot toegankelijk. Minister Ludo Sannen wil ook de toegankelijkheid mogelijk maken voor de andere deelgebieden; zowel voor
natuurliefhebbers, wandelaars als fietsers. Dit alles kan de toeristische en recreatieve aantrekkingskracht van de ganse regio verhogen, met tal van bijkomende jobs in natuurbeheer, horeca, middenstand, toeristisch-recreatieve bedrijven enz. als gevolg.

Masterplan voor regiouitbouw en tewerkstelling Zegt minister Ludo Sannen: "De aankoop van de bossen van de Merode bieden enkel maar meerwaarde. Een uniek bossencomplex wordt weer opengesteld voor de mensen. Natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers zullen er straks kunnen genieten van de natuur die er zich ten volle zal kunnen ontwikkelen. Tegelijkertijd vormt dit natuurlijk geheel het ideale platform waarop de hele regio tussen Demer en Nete een nieuwe dynamiek kan krijgen. De natuur en de cultuurhistorische omgeving kunnen ertoe bijdragen dat de hele streek zich kan ontwikkelen. Ik ben dan ook uitermate blij met de steun die ik heb mogen ontvangen van de lokale actoren, de burgemeesters, de gemeenteraden, de natuurverenigingen en dies meer. Samen met hen wil ik een degelijk Masterplan ontwikkelen voor de hele regio. Een Masterplan dat, naast natuur en natuurbeleving, ook oog heeft voor de verdere socio- economische ontwikkeling van de regio. Dankzij samenwerking zullen we in de streek van de Merode bewijzen dat het redden van de natuur goed is voor de mensen. We geven niet enkel natuur terug aan de mensen. We zullen, via ons Masterplan, een bijdrage leveren tot de verdere ontwikkeling van de regio. Kortom, de aankoop van de Merode is meer dan het tekenen van zomaar een verkoopsakte. Het betekent het redden van de natuur, het creëren van open ruimte voor natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers, het ontwikkelen van een regio én een extra stimulans voor jobs in die regio."

info : Ron Hermans, woordvoerder van
minister Sannen - tel. (02) 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

---