Gemeente Langedijk


Brug in de Lepelaar
28 januari 2004

De brug maakt deel uit van het doorvaarbaarheidsplan Achterburggracht. De procedure is nodig omdat de aanleg van de brug afwijkt van het bestemmingsplan.

De aanleg van de brug in de Lepelaar hangt direct samen met de wens van de gemeente om de doorvaarbaarheid in Langedijk te vergroten. De brug kan gezien worden als een van de eerste deelprojecten hiervoor. Het plaatsen van een brug in de Lepelaar maakt grote delen van de Achterburggracht doorvaarbaar. Een programma van eisen en ontwerp voor de brug is gemaakt en goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

Canal Link
In feite is de realisatie van de brug het eerste concrete voorbeeld in het project Canal Link. De doorvaarbaarheid van de Achterburggracht is een groot onderdeel van dit project. Een ander onderdeel is het themapark Civilion. Toeristen en (water)recreanten zullen er wel bij varen. In HAL-verband is de doorvaarbaarheid van de Achterburggracht een sleutelproject binnen de Blauwe Loper. De Achterburggracht is een langgerekt water met grote cultuurhistorische, landschappelijke en toeristische waarde. Realisatie zou de aantrekkingskracht van Museum Broeker Veiling vergroten en een extra impuls geven aan de Groene Loper en de Blauwe Loper en HAL-projecten die de natuurwaarden en (water)recreatieve mogelijkheden in het gebied moeten vergroten. Voor het Langedijker onderdeel van Canal Link is een Europese subsidie van 400.000 euro toegekend.

Brug
De aanleg van de brug is het eerste deelproject in Canal Link. Vorige week werd de officiële publicatie over de brug geplaatst in het Langedijker Nieuwsblad. Een ieder kan nog gedurende drie weken het plan inzien op afdeling Bouwen en Wonen en schriftelijk een zienswijze bekend maken, gericht aan het college van Burgemeester en wethouders van Langedijk, Postbus 15, 1723 ZG Noord-Scharwoude.