Gemeente Arnhem

Extra impuls voor starters en ondernemers in de wijk Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag het groene licht gegeven voor het project Ondernemer in de wijk. Na een proef in Klarendal kunnen nu ook ondernemers in Malburgen, Presikhaaf-West , Het Broek, Sint Marten, Spijkerkwartier en binnenstad een beroep doen op advies en begeleiding bij (het oprichten van) hun onderneming en bij knelpunten in het ondernemerschap. Ook is er aandacht voor het verhogen van de organisatiegraad van ondernemers. Centraal in het project staat de kwaliteit van het ondernemerschap; deze draagt bij aan de economische kracht en uitstraling en daarmee aan de leefbaarheid in de wijken.

Het terugbrengen van werk in de wijk ofwel het stimuleren van wijkeconomie staat de laatste jaren in de belangstelling. Het Grote Stedenbeleid richt zich nu niet meer alleen op het terugdringen van maatschappelijke achterstanden maar ook op het benutten van economisch potentieel. Wijken kunnen een broedplaatsfunctie vervullen en op die manier een bijdrage leveren aan de stedelijke economie. Werken in de wijk zorgt voor bovendien voor diversiteit die de leefbaarheid bevordert.

Spil in de wijk
De wijkbedrijfsconsulent is een belangrijke spil voor (startende) ondernemers in de wijk. Hij/zij gaat actief in de wijk op zoek naar starters en bestaande bedrijven met knelpunten, bouwt aan een netwerk van alle spelers in de wijk die met ondernemen van doen hebben, geeft voorlichting, stimuleert tot samenwerking en lidmaatschap bestaande ondernemersverenigingen etc. Deze taak is uitbesteed aan bureau Seinpost.
Na een eerste diagnose kan de consulent de ondernemers doorverwijzen naar reguliere organisaties als gemeente, Kamer van Koophandel en Belastingsdienst. Via De Eigen Zaak kunnen ondernemers ook een beroep doen op bedrijfsadvies en deelnemen aan workshops, onder meer gericht op het uitwerken en realiseren van (starters)plannen en het oplossen van bedrijfsproblemen.

Effecten
Met het project Ondernemer in de wijk is de verwachting dat bestaande ondernemers hun bedrijf op een goede manier (blijven) uitvoeren en dat meer starters uitgroeien tot een goede onderneming. Dit moet tevens leiden tot minder bedrijfsopheffingen. Ook het organiseren van ondernemers is een onderwerp dat in het project aandacht krijgt. De verwachting is dat effecten van andere projecten in genoemde Arnhemse wijken zoals de herstructurering Malburgen en Presikhaaf en de plannen voor Klarendal elkaar zullen versterken.

De looptijd van het project is 1,5 jaar; eind oktober 2005 vindt een evaluatie plaats. De totale projectkosten bedragen circa 500.000. Daarvan draagt de gemeente zon 240.000 bij (GSB en wijkeconomie), de Kamer van Koophandel naar verwachting 10.000 en 250.000 EFRO-subsidie uit het Europees programma Arnhem Kern.

28-01-2004