Gemeente Den Haag

januari 2004
Aanpak Haagse Binnenstad werpt vruchten af (28 januari)

In het kader van het Binnenstadsplan 2000-2010 werken gemeente Den Haag, Kamer van Koophandel Haaglanden en de Stichting Binnenstad Den Haag samen aan een verbetering van de Haagse Binnenstad op het gebied van vervoer, voorzieningen en verblijf. Sinds de oprichting van Bureau Binnenstad zijn er al veel successen geboekt. Het door de binnenstadspartners gestelde streven om in 2010 15% meer bezoekers te realiseren is voor bijna de helft gerealiseerd. Dit blijkt uit de derde voortgangsrapportage van het Binnenstadplan. Ook in 2004 staan er belangrijke activiteiten op het programma om van de binnenstad een Buitengewone Binnenstad te maken.

Voortgangsrapportage 2003
In 2003 zijn veel projecten gestart en/of gerealiseerd die hun oorsprong vinden in het tienjarenplan voor de Haagse binnenstad. Zo wordt het terugbrengen van woningen boven winkels, evenals de aanpak van verwaarloosde panden gestimuleerd. In de Grote Marktstraat is de eerste ster behaald in het kader van Keurmerk Veilig Ondernemer en is de aanpak van winkeldiefstal in gang gezet. Het begin is gemaakt met het stroomlijnen en verminderen van vervoersbewegingen in het voetgangersgebied door afvalstromen en distributiestromen te regelen en op elkaar af te stemmen. In 2003 is de binnenstadscampagne "De Binnenstad Buitengewoon Aangenaam" gelanceerd. Onder deze noemer zijn vier kleinschalige evenementen georganiseerd met als doel de binnenstad bij het winkelend publiek onder de aandacht te brengen en de detailhandel en de horeca meer te betrekken bij de activiteiten in de binnenstad.

Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan de continuering van de herinrichting van binnenstad in het kader van "De Kern Gezond". Ook vinden er ontwikkelingen plaats in het Wijnhavenkwartier, Den Haag Centraal, het gebied Spuimarkt en rondom de Groenmarkt. In 2003 is de eerste Binnenstadsmonitor opgesteld. Deze monitor geeft inzicht in hoe het de binnenstad vergaat en vormt zodoende een basis voor het verder werken in en aan de binnenstad. Uit deze monitor is af te lezen dat de binnenstad zich positief ontwikkelt.

Activiteiten 2004
Het activiteitenprogramma 2004 is in nauw overleg met betrokken gemeentelijke diensten , de Kamer van Koophandel Haaglanden, Stichting Binnenstad Den Haag, ondernemers en bewoners samengesteld. Naast de lopende activiteiten zal de aandacht in 2004 zich voornamelijk richten op schoon, attractiviteit tijdens bouwprojecten , communicatie/marketing en organisatie. Ook bereikbaarheid en veiligheid staan hoog op de agenda.

Organisatie
Het totale programma voor de Binnenstad wordt geïnitieerd en gecoördineerd vanuit Bureau Binnenstad. Dit Bureau is sinds mei 2002 actief in de binnenstad en is gevestigd aan het Buitenhof 47. Het Bureau is een publiek private samenwerking tussen de gemeente, de Kamer van Koophandel en de Stichting Binnenstad en is het platform voor de ontwikkeling en aanpak van de binnenstad. Door de nauwe samenwerking tussen de verschillende partners beschikt het Bureau over netwerken en belangrijke overlegstructuren om op een integrale manier samen te werken aan een attractieve binnenstad.