NOC*NSF


Nieuwe hersteldrank voor Nederlandse Olympiërs

Joop Alberda, Mark Huizinga, Dirk Lippits en Daniël Mensch (vlnr) tonen de hersteldrank

ARNHEM - Meer dan 200 Nederlandse Olympische sporters kunnen als enige van alle ruim 10.000 Olympiërs gebruik maken van de nieuwe DSM hersteldrank PeptoProSports in aanloop naar en tijdens de Olympische Spelen. Op verzoek van NOC*NSF kunnen sporters uit andere landen pas na Athene over deze hersteldrank beschikken. De sportkoepel verwacht op basis van de huidige gegevens dat met name Nederlandse duursporters door gebruik van de hersteldrank een belangrijk voordeel ten opzichte van hun concurrenten kunnen hebben.

DSM en NOC*NSF hebben in de afgelopen maanden hard gewerkt aan de definitieve formulering van de drank en de selectie van de sporters die het meeste baat kunnen hebben bij PeptoProSports. De hersteldrank zorgt voor een gemiddeld 5% sneller herstel van sporters. Voor bijvoorbeeld zwemmers of atletiekbeoefenaren betekent dit dat ze sneller meerdere races achter elkaar op topniveau kunnen beoefenen.

Tijdens een presentatie op Sportcentrum Papendal verrichtte bestuurslid Jan Dopper van DSM samen met Joop Alberda van NOC*NSF de symbolische overhandiging van 50.000 pakjes van de drank aan de roeiers Dirk Lippits en Daniël Mensch.

Belangrijk wapenfeit

Volgens Jan Dopper is de exclusieve inzet van de hersteldrank een belangrijk wapenfeit in de samenwerking tussen 'Partners in Sport' DSM en NOC*NSF. "We zijn erg blij dat wij via NOC*NSF met onze kennis en innovatiekracht op het gebied van life sciences een voordeel kunnen bieden aan onze eigen Olympische sporters."

Technisch Directeur NOC*NSF Joop Alberda zegt dat 5% sneller herstel een dermate groot voordeel biedt ten opzichte van de huidige sportdranken, dat veel Nederlandse sporters tijdens hun races in het bloedhete Athene er een aanzienlijk voordeel bij zullen hebben. "Vergeet niet dat de hitte voor een enorme aanslag op het fysieke gestel van de atleten zal zorgen. De sleutel tot succes in Athene zal voor veel sporters zitten in hun vermogen om snel te herstellen. Daarom vinden wij het ook zo belangrijk om als enige over PeptoProSports te kunnen beschikken. We steken hiermee de concurrentie de loef af".

PeptoProSports

De naam PeptoProSports is een verwijzing naar de dynamiek die verbonden is aan het product, en die ook duidelijk verwijst naar het voornaamste ingrediënt, een verknipte peptide. De huidige generatie sportdranken heeft als belangrijkste bestandsdeel suikers (glucose). Uit onderzoek blijkt dat eiwitbestanddelen ook een positief effect kunnen hebben op herstel van de energiereserves van de spieren na een zware lichamelijk inspanning. Dit is de reden dat PeptoProSports vooral geschikt is voor duursporters. Tot voor kort was het echter onmogelijk als gevolg van de ondrinkbare bittere smaak, om naast suikers ook bepaalde eiwitbestanddelen (peptiden) te gebruiken. DSM heeft nu een methode gevonden om die bittere smaak van de eitwitdeeltjes sterk te reduceren, zodat zij toch aan de sportdrank toegevoegd kunnen worden.

Opname van de eiwitdeeltjes stimuleert de afgifte van insuline in het lichaam, wat er weer voor zorgt dat suiker sneller uit het bloed in de spiercellen wordt opgenomen. Eenmaal in de spier wordt glucose omgezet in glycogeen, wat de brandstof voor spieren is. Hoe sneller dit proces na intensieve inspanning op gang komt, des te sneller kan de sporter weer op hoog niveau presteren. Door het toevoegen van een verknipt eiwitbestand, hoeft het niet eerst verteerd te worden, maar wordt het direct, en dus sneller, in het lichaam opgenomen. De hersteldrank wordt in Delft ontwikkeld bij de business groep DSM Food Specialties.

Onafhankelijk onderzoek

De werkzaamheid van PeptoProSports is onderzocht door NUTRIM, het onderzoeksinstituut voor voeding en toxicologie van de Universiteit van Maastricht. In een studie bij 12 duursporters is bekeken of de drank na een zware inspanning een hogere insulinespiegel en een lagere glucosespiegel tot gevolg had in vergelijking met een standaard sportdrank met alleen suikers. Dit bleek inderdaad het geval. Daarnaast lag de gemeten sportieve prestatie gemiddeld 5% hoger na het nuttigen van PeptoProSports.

(28 januari 2004)