LTO Nederland

NIEUWS VAN WLTO

WLTO-leden verwijten provincie Zuid-Holland nalatigheid bij muskusrattenbestrijding

Een twintigtalW LTO-leden uit de Krimpenerwaard hebben de provincie Zuid-Holland voor de rechter gedaagd. De leden eisen een schadevergoeding voor de schade die zij lijden door de alsmaar toenemende muskusrattenpopulatie in het gebied. De Krimpenerwaard wordt al jaren geteisterd door een muskusrattenplaag. De WLTO-leden verwijten de provincie nalatigheid bij de bestrijding van de ratten en stellen haar daarvoor aansprakelijk. Woensdag 28 januari is de eerste zitting in de rechtbank van Den Haag.

Muskusratten, die drie tot vijf worpen per jaar hebben van zo'n zeven jongen per keer, nestelen langs slootkanten en graven daar hun burchten. Gevolg: het land verzakt en verdwijnt onder de waterspiegel. Er zijn agrariërs die een halve hectare land hebben verloren. Daarbij leidt de verzakking tot gevaarlijke situaties: tractoren kunnen omvallen en vee kan er in wegzakken en poten breken.

Ondanks de inzet van de huidige rattenbestrijders en het feit dat boeren nu zelf de ratten mogen bestrijden, is de aanpak lang niet effectief genoeg om het aantal muskusratten binnen de perken te houden. In 2003 werden er maar liefst 43.000 muskusratten gevangen. Als er niets gebeurt, neemt dit aantal alleen maar toe met alle desastreuze gevolgen van dien. Er moeten dus meer rattenvangers komen. Dit is een overheidstaak, zo vinden de WLTO-leden. De WLTO deelt dit standpunt.


Noot voor de redactie (