GroenLinks Heerlen

Ten Esschen / Heerlen, 27 januari 2004

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Heerlen,

De heer J.G.M. Lurvink

p/a de griffier van de gemeenteraad,
de heer J. Geurts
j.geurts@heerlen.nl

Betreft: opvang dakloze asielzoekers

Kader: vragen aan het college van burgemeester en wethouders van Heerlen conform artikel 35 reglement van orde van de gemeenteraad

Geachte heer Lurvink,

Bij dezen wens ik namens de gemeenteraadsfractie van GroenLinks over de opvang van dakloze asielzoekers schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders conform artikel 35 van het reglement van orde van de gemeenteraad. Ik verzoek u daarbij om het college van B&W zo spoedig mogelijk van deze vragen in kennis te stellen, zodat dit een tijdige beantwoording van deze vragen bevordert.

Het landelijke beleid ten aanzien van asielzoekers is de afgelopen week ingrijpend aangepast. Enerzijds heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken een eenmalige pardon - regeling afgekondigd, waarbij met name asielzoekers die al meer dan 5 jaar op een uitspraak wachten en een aantal andere humanitaire redenen een verblijfsvergunning zullen krijgen. Het gaat hier om in totaal 2344 asielzoekers.

Anderzijds kondigde minister Verdonk aan dat de komende drie jaar ± 26.000 vluchtelingen niet meer in Nederland mogen blijven. Van hun wordt verwacht dat zij spoedig zullen terugkeren of anders zullen worden uitgezet.

Hoewel het lijkt alsof het rijk hierbij de regie over het terugkeerbeleid geheel in eigen hand heeft genomen, zal naar onze verwachting een aantal vluchtelingen tussen de wal en het schip dreigen te raken. Het gaat hier waarschijnlijk vooral om vluchtelingen die volgens het (strenge) rijksbeleid wel zouden moeten terugkeren, maar die buiten hun schuld niet naar hun land kunnen terugkeren of uitzetbaar zijn. Ook zijn er nogal wat gezinnen die dreigen uit elkaar te worden gehaald, omdat ze uit verschillende gebieden / landen afkomstig zijn.

Onze fractie is erover verontrust dat er weer (gezinnen) asielzoekers dakloos worden omdat ze niet kunnen terugkeren naar hun land, maar wel uit hun huis / woonruimte worden gezet.

Deze problematiek, die naar onze mening inhumane en onbeschaafde trekken heeft, zal naar verwachting ook bij in Heerlen wonende vluchtelingen optreden.

Wij vragen het college dan ook om alle nodige inspanningen te verrichten ter voorkoming van het dakloos worden van deze vluchtelingen. Daarbij verzoeken wij u in het bijzonder geen medewerking te verlenen aan het uit huis zetten, wanneer niet eenduidig vaststaat dat deze mensen dezelfde dag nog elders worden opgevangen.

Het rijksbeleid is erop gericht dat vluchtelingen die niet binnen acht weken kunnen terugkeren of "verwijderbaar zijn", op straat worden gezet zonder legale verblijfsstatus. Wij vragen u om de dan dakloze vluchtelingen die afkomstig zijn uit Heerlen ook weer in Heerlen op te vangen en huisvesting te bieden als zij onverhoopt door de uitvoering van het rijksbeleid tot dakloosheid, zwerven en illegaliteit gedoemd zijn.

Tot slot vragen wij u om het door u gevoerde beleid ten aanzien dakloze vluchtelingen, inclusief de door de gemeente geboden hulp via de Stichting Noodhulp en de Gerrit van de Pasch stichting in een notitie aan de raad toe te lichten.

Voor de goede orde deel ik u nog mede dat ik een afschrift van deze vragen naar de media heb gezonden. Ik dank u bij voorbaat voor uw aandacht en medewerking.

Met vriendelijke groeten,
namens de fractie van GroenLinks
in de gemeenteraad van Heerlen,

Harrie Winteraeken


---- --