KNSB

IJssport Vereniging Leiden wint Stimuleringsprijs integratie gehandicaptensport

Hoogland, 27 januari 2004

Als eerste sportvereniging in Nederland heeft de IJssport Vereniging Leiden (IJVL) de Stimuleringsprijs voor de integratie van de gehandicaptensport gewonnen. In het Nederlands Congres Centrum te Den Haag reikte staatssecretaris Ross-van Dorp deze prijs uit. Dit succes is mede te danken aan de goede trainingsmogelijkheden in de "overzichtelijke" Leidse IJshal. De IJVL maakt zich daarom grote zorgen nu de toekomst van deze ijshal op het spel staat.

SPORT Bestuur & Management organiseerde voor de eerste keer, in het kader van het Europees jaar van mensen met een handicap, de Stimuleringsprijs voor de integratie van gehandicaptensport in samenwerking met De Lotto, NOC*NSF en de NKS. De uitreiking van de stimuleringsprijs vond samen met de uitreiking van Het Sportbestuur van het Jaar plaats op 24 januari 2004 tijdens het Eerste Nederlandse Congres voor Sportbestuurders in het Nederlands Congres Centrum te Den Haag. De prijs werd door de coördinator van het G-schaatsen binnen de IJVL, Mariët Spierings, samen met de voorzitter, Frank Steenkamp en Nel Klinkhamer, één van de G-schaatsers, uit de handen van staatssecretaris Ross-van Dorp in ontvangst genomen. Naast een geldprijs van 2500 euro werd door Aegon voor iedere G-schaatser van de IJVL een Nederlands schaatspak beschikbaar gesteld.

Volgens de staatssecretaris is de IJVL een "voortrekker" als het gaat om het organiseren van schaatstrainingen en -wedstrijden voor mensen met een verstandelijke beperking binnen een reguliere vereniging. De schaatsclub organiseert, in samenwerking met vrijetijdsorganisatie Stg. VTV/Centrum Club 58, al vijftien jaar schaatstrainingen voor mensen met een verstandelijke beperking in de Leidse IJshal. Daarbij zijn de zogeheten G-schaatsers volwaardig lid van de schaatsclub: ze betalen contributie en trainingsgeld, krijgen het clubblad en nemen deel aan wedstrijden binnen de vereniging. Drie jaar geleden leidde dit tot de succesvolle uitzending van een groep G-schaatsers naar de Special Olympics in Alaska waarna vele andere initiatieven volgden als G-skaten in de zomer, een aparte jeugdgroep op de woensdagmiddag en in maart 2003 de eerste landelijke wedstrijd voor schaatsers met een verstandelijke beperking. Deze wedstrijd trok nationaal zoveel aandacht dat op veel andere plaatsen concrete plannen zijn ontstaan om komend seizoen vergelijkbare trainingsgroepen te starten. Ook de landelijke bond KNSB heeft het G-schaatsen nu in haar beleid opgenomen.

Deze prijs is een belangrijke stimulans voor de verdere ontwikkeling van het G-schaatsen binnen de IJVL en de regio. Ook voor de, in zijn voortbestaan bedreigde, IJshal Leiden is deze prijs een belangrijke erkenning. Deze ijsbaan is één van de bakermatten van het G-schaatsen in Nederland.

In een reactie prees IJVL voorzitter Frank Steenkamp de coördinator van het G-schaatsen in zijn club, Mariët Spierings, voor de inspanningen die zij en andere vrijwilligers geleverd hebben. Hij wees verder op het belang van de Leidse IJshal, niet alleen voor het G-schaatsen, maar ook voor de schaatsinstructie aan jeugd en recreanten in de regio. "Deze kleine ijsbaan is een ideale plek om de basis te leggen voor een goede techniek: je ziet de schaatsers twee keer zo vaak langskomen." Hij wees erop dat er ook weer een nieuwe generatie topschaatsers uit de Leidse regio op doorbreken staat. "Maar als de ijshal dichtgaat, wordt het moeilijk."

s Avonds werd tijdens het trainingsuur in Leiden door de G-schaatsers, samen met de trainers en begeleiders, het behalen van deze stimuleringsprijs gevierd. Daarna gingen zij het ijs op om zich voor te bereiden op de wedstrijden in Leiden op 14 februari a.s. en de landelijke G-schaats wedstrijden op 14 maart in Alkmaar.

Einde persbericht