Gemeente Zwolle

College geeft Welstandsnota vrij voor inspraak

Het college van burgemeester en wethouders heeft in de vergadering van 27 januari 2004 de concept-Welstandsnota vrijgegeven voor inspraak. De nota is gedurende vier weken, 5 februari 2004 tot en met 3 maart 2004, in te zien in het Gemeentelijk Informatiecentrum en digitaal op de website www.zwolle.nl. Inwoners en ondernemers van Zwolle kunnen in deze periode reageren op de concept-nota.

Sinds 1 januari 2003 is de nieuwe Woningwet van kracht. Dit betekent onder meer dat, indien een gemeente welstandstoezicht wil blijven uitoefenen, de gemeenteraad uiterlijk 1 juli 2004 haar welstandsbeleid in de vorm van een Welstandsnota moet hebben vastgesteld. Op 14 april 2003 heeft de raad hiervoor de startnotitie 'Naar een transparant Welstandsbeleid' vastgesteld.

Gebiedsgerichte aanpak
De gemeente heeft gekozen voor een gebiedsgerichte aanpak. De stad en omgeving zijn verdeeld in 14 gebieden. Deze indeling is gemaakt op basis van stedenbouwkundige en/of landschappelijke karakteristieken. Alle gebieden worden uitgebreid beschreven in de Welstandsnota. Op basis hiervan zijn vervolgens beleidskeuzes geformuleerd, die straks richting geven aan de welstandstoetsing.

Communicatie
Bij de totstandkoming van de Welstandsnota is een actieve betrokkenheid van onder andere de Zwolse burgers nagestreefd. Begin 2003 organiseerde de gemeente daarom de fotoactie ´Mooi en lelijk`. Zwollenaren werden uitgenodigd foto's te maken van mooie en lelijke bouwwerken in hun stad. De foto's zijn gebruikt ter ondersteuning van de discussie met de klankbordgroepen en tijdens de verschillende informatieavonden.

Naast een bijeenkomst met de raadsleden, waarin zij op een actieve wijze kennismaakten met welstand, zijn er vier bijeenkomsten georganiseerd voor de inwoners en ondernemers van Zwolle. Tijdens deze bijeenkomsten werden de uitgangspunten van het nieuwe welstandsbeleid en de contouren van de Zwolse welstandsnota gepresenteerd.

Vervolg
Van 5 februari 2004 tot en met 3 maart 2004 kan de concept-Welstandsnota worden ingezien in het Gemeentelijk Informatiecentrum, Grote Kerkplein 15 of via deze website. Ook kunnen Zwollenaren in deze periode reageren op de concept-nota. De binnenkomende reacties worden verwerkt in de definitieve Welstandsnota en in een reactienota. De definitieve Welstandsnota wordt volgens planning in juni door de raad vastgesteld en treedt vervolgens per
1 juli 2004 in werking.


---