Socialistische Partij

Meldpunt wetenschappelijke integriteit

27-01-2004 * Minister Van der Hoeven wil dat het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit meer bevoegdheden krijgt. In het Eerste-Kamerdebat over de 'kenniseconomie' stemde zij in met een suggestie van SP-senator Ronald van Raak om een meldpunt mogelijk te maken voor wetenschappers met integriteitsproblemen.

Van Raak: 'Nederlandse universiteiten zijn voor een steeds groter deel van hun inkomsten afhankelijk van bedrijven en andere commerciele instellingen. Door deze externe financiering voelen veel wetenschappers zich in hun onderzoeksvrijheid beperkt. Met name in het medisch onderzoek krijgen wetenschappers problemen als zij voor hun sponsors ongunstige uitkomsten willen publiceren, maar ook in andere vakgebieden neemt de druk van externe financiers toe. Wetenschappers moeten anoniem integriteitsproblemen kunnen melden.'

Van der Hoeven zal tevens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen vragen om een onderzoek naar de omvang van de integriteitsproblemen bij gesponsord wetenschappelijk onderzoek.