DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming sceptisch over innovatieplatform aquacultuur

Den Haag, 28 januari 2004 - De Dierenbescherming reageert sceptisch op de installatie vandaag van een Innovatieplatform Aquacultuur door minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De belangrijkste taak van het platform bestaat uit het stimuleren van de kweek van vis. 'De deur staat hiermee wijd open voor een verdere intensivering van de aquacultuur, zonder rekening te houden met het welzijn van vissen', stelt directeur Wijnand van de Giessen van de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming wijst op het ontbreken van wetgeving voor het houden en doden van vissen. Zo sterft paling een gruwelijke marteldood als gevolg van het zoutbad waar de dieren in worden gelegd en worden meervallen levend gevild nadat ze op ijs zijn gelegd. De aquacultuur is in Nederland een relatief jonge bedrijfstak, die zich snel uitbreidt. Het aantal vissoorten dat wordt gehouden groeit momenteel gestaag terwijl de kennis over deze dieren meestal zeer beperkt is.

Het begint er volgens de Dierenbescherming op te lijken dat een nieuwe vorm van bio-industrie geen strobreed in de weg wordt gelegd. 'Zeker als je weet dat de overheid ook niet van plan is regelgeving voor het welzijn van vissen in de aquacultuur te ontwikkelen', aldus Van de Giessen van de Dierenbescherming. De Dierenbescherming vreest voor een situatie vergelijkbaar met de gigantische problemen die nu spelen in de gangbare intensieve veehouderij.

(einde bericht)