Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 27 januari 2004

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 20 januari 2004 vastgesteld.

Besluitenlijsten beschikbaar


1. Financiering Toerdata-Noord-activiteiten 2002-2004 na faillissement NNBT Gedeputeerde Staten hebben besloten E 17.130 beschikbaar te stellen aan het Instituut voor Servicemanagement (ISM) te Leeuwarden voor de jaarlijkse toeristische dataverzameling in de drie noordelijke provincies, Toerdata-Noord. De provincies Drenthe en Groningen hebben eenzelfde bedrag beschikbaar gesteld. Het Instituut voor Servicemanagement (ISM) te Leeuwarden voert sedert 2000 het Toerdata-onderzoek uit. Het beschikbaar stellen van dit bedrag houdt nog verband met de afwikkeling van het faillissement van het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme, opdrachtgever voor het Toerdata-onderzoek. Na het wegvallen van het NNBT een andere organisatorische opzet worden gevonden voor de Toerdata-activiteiten. In Fryslân zal het nieuw op te richten Bureau Fryslân Marketing daarbij worden betrokken; in Groningen en Drenthe de daar in ontwikkeling zijnde nieuwe promotie-organisaties.

Uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2004

Provincie Fryslân gaat door met voorbereiding op nieuwe Wet op de jeugdzorg

In 2004: versterking toegang brede jeugdzorg met zestien steunpunten 0-25 jaar

Het College van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân heeft het uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2004 vastgesteld. Het jaarprogramma is gebaseerd op het beleidskader (brede) jeugdzorg 2003 tot en met 2006. Speerpunten uit het programma zijn een uitbreiding van het aantal steunpunten 0-25 jaar, snelle doorgeleiding van het bureau jeugdzorg naar het zorgaanbod, meer flexibele vormen van zorg en hulp, financiële steun voor hulp aan dak- en/of thuisloze jongeren en een 'werkplaats voor risicojongeren.

Rapport beschikbaar
Persbericht beschikbaar


---- --
PERSBERICHT

Nummer: 014 ItV
Datum: 28 januari 2004

Provincie Fryslân gaat door met voorbereiding op nieuwe Wet op de jeugdzorg

in 2004: versterking toegang brede jeugdzorg met
ZESTIEN STEUNPUNTEN 0-25 JAAR

HET COLLEGE VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN DE PROVINCIE FRYSLÂN HEEFT HET UITVOERINGSPROGRAMMA JEUGDZORG 2004 VASTGESTELD. HET JAARPROGRAMMA IS GEBASEERD OP HET BELEIDSKADER (BREDE) JEUGDZORG 2003 TOT EN MET 2006. Speerpunten uit het programma zijn een uitbreiding van het aantal steunpunten 0-25 jaar, snelle doorgeleiding van het bureau jeugdzorg naar het zorgaanbod, meer flexibele vormen van zorg en hulp, financiële steun voor hulp aan dak- en/of thuisloze jongeren en een 'werkplaats voor risicojongeren.

Vooruitlopend op de inwerkingtreding van de nieuwe Wet op de jeugdzorg gaat de provincie door met de ontwikkeling van het Bureau Jeugdzorg en steunpunten als toegang tot de jeugdzorg. Het streven is om in 2004 zestien steunpunten gerealiseerd te hebben. De steunpunten hebben preventieve taken.

In 2004 werkt de provincie, samen met haar partners in de jeugdzorg, aan samenwerkingsafspraken. Het gaat hierbij om een bundeling van krachten zodat de hulpbieders, als dat nodig is, op een samenhangende manier problemen van (groepen van) jeugdigen kunnen aanpakken. Daarvoor moeten de hulpaanbieders afspraken maken met de steunpunten. De politie, maatschappelijk werk, het onderwijs, de thuiszorg en de SPD delen inmiddels deze visie van de provincie.

In het uitvoeringsprogramma ligt de nadruk op dakloze jongeren en risicojongeren/ veelplegers. Overeenkomstig het besluit in 2003 stelt de provincie een bedrag van E125.000,- beschikbaar om jongeren die dak- en thuisloos zijn een nieuw perspectief te bieden. Concreet betekent dit dat de jongeren letterlijk worden opgespoord waarna ze een intensief programma aangeboden krijgen in de vorm van scholing in combinatie met huisvesting. Om tegemoet te komen aan de actuele behoefte aan een consequente en duidelijk aanpak wil de provincie ook een commissie instellen voor een advies over de aanpak voor het (opnieuw) instellen van 'werkplaatsen' voor risicojongeren/ veelplegers. In deze werkplaatsen kunnen jongeren een vak leren, zodat de kans dat ze nog verder afglijden kleiner wordt.

Omdat de nieuwe Wet op de Jeugdzorg is uitgesteld en pas in de loop van 2004 in werking treedt, kunnen het uitvoeringsprogramma en het beleidskader formeel niet op de nieuwe wet worden gebaseerd. Voor de overgangsperiode hebben GS ervoor gekozen om het uitvoeringsprogramma 2004 te baseren op het beleidskader jeugdzorg 2003-2006. Op het moment dat de nieuwe wet in werking treedt zal PS een nieuwe beleidskader vaststellen. In de nieuwe Wet op de Jeugdzorg stellen de provincies elke vier jaar - in overleg met de partners in de zorgketen- een provinciaal beleidskader op. Jaarlijks stellen de provincies een uitvoeringsprogramma op.


---- --