Gemeente Moerdijk


GEMEENTE SLUIT OVEREENKOMST OVERDRACHT HSL-WEGEN

Het college van burgemeester en wethouders is vanmorgen akkoord gegaan met het sluiten van een overeenkomst over de overdracht van de zogenaamde HSL- wegen. In deze overeenkomst wordt tot in detail beschreven hoe de overdracht van het rijk naar de gemeente moet verlopen.

Door de verbreding van de A16 en de aanleg van de HSL is een groot aantal gemeentelijk wegen gesloopt en vervangen door nieuwe verbindingen. Deze nieuwe wegen zijn onder verantwoordelijkheid, in opdracht en op kosten van het rijk aangelegd. Het is de bedoeling dat deze wegen op termijn overgaan in gemeentelijke handen.

Voor die overdracht moeten veel afspraken gemaakt worden. Het gaat dan bijvoorbeeld over de beheer- en onderhoudsgrenzen, de financiële consequenties en de eventuele aansprakelijkheid. Al die afspraken zijn vastgelegd in de "objectovereenkomst overdracht wegen".

In de overeenkomst is ook melding gemaakt van de wegen waarin AVI-bodemas is verwerkt. De gemeente is in onderhandeling met het rijk over een aanvullende regeling voor deze wegen. Van gemeentewegen is altijd gesteld dat dergelijke wegen niet overgenomen worden voordat er een afdoende regeling is die de risico´s voor de gemeente afdekt. Dat blijft ook zo. De voorliggende overeenkomst vermeldt dat deze wegen niet worden overgedragen voordat er een financiële regeling is getroffen.

Mede vanwege deze clausule bestaat er volgens het college geen beletsel meer om de overeenkomst ove de HSL-wegen te tekenen. Het college vindt het juist wenselijk om de op handen zijnde overdracht op een goede manier te regelen.