Gemeente Moerdijk


SUBSIDIE HANDHAVINGSBUREAU

De gemeente Moerdijk heeft van InAxis, het Innvoatiecentrum Openbaar Bestuur, een subsidie gekregen van 38.955. Het plan, waarvoor de bijdrage is verstrekt, omvat de ontwikkeling van een professioneel handhavingsbureau. InAxis vindt het plan bijzonder innovatief omdat het integraal en sectoroverschrijdend werkt.

De gemeenteraad heeft op 20 november 2003 het handhavingsprogramma "Correct en consequent" vastgesteld. In dat plan is vastgelegd wat de afdeling Vergunningen en Handhaving zich tot doel stelt. Per 1 januari 2005 is landelijk geregeld dat gemeenten op het gebied van milieu moeten voldoen aan de kwaliteitscriteria zoals in het kader van de professionalisering van de handhaving geformuleerd zijn. Moerdijk gaat daarin op eigen initiatief veel verder. Het doel van Moerdijk is om op dezelfde datum niet alleen op het gebied van milieu aan die kwaliteitscriteria te voldoen, maar voor alle toezichthoudende taken. Het gaat daarbij naast milieu dus ook om de taken op de gebieden van openbare orde en bouwen. Inmiddels zijn de verbeterplannen opgesteld met daarin de verbeteracties om het doel te kunnen bereiken.

Bijzonder in het projectplan is verder dat de gemeente Moerdijk samenwerking zoekt met belangrijke partners op het gebied van handhaving. Naast de projectgroep wordt een klankbordgroep in het leven geroepen waarin naast de wethouder handhaving de handhavingspartners zitting hebben. Deze klankbordgroep beoordeelt of de gemeente tijdens de groei naar een handhavingsbureau in de pas loopt met de regionale en landelijke ontwikkelingen in de handhaving. Daarnaast is de klankbordgroep een eerste stap op weg naar een structurele samenwerking met de handhavingspartners.