Gemeente Apeldoorn

Welstandsbeleid Apeldoorn op de goede weg

Uit een enquête van de gemeente Apeldoorn blijkt dat het welstandsbeleid van de gemeente goed wordt beoordeeld. De enquête is afgelopen najaar gehouden onder 92 zakelijke en particuliere klanten van de afdeling Bouwtoezicht en Monumenten van de gemeente. De resultaten bieden goede aanknopingspunten om het huidige welstandsbeleid te optimaliseren.

Uitkomsten enquête
De respondenten die aangeven de huidige kadernota te kennen (45%), vinden de nota overzichtelijk en bruikbaar. Het taalgebruik is goed, evenals de hoeveelheid tekst. Inhoudelijk heeft de combinatie van welstand met architectuur, groen, cultuurhistorie en de openbare ruimte een duidelijke meerwaarde. De brede samenstelling van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK) (voorheen de welstandscommissie) waarin al deze disciplines zijn vertegenwoordigd, wordt in meerderheid positief gewaardeerd. Hetzelfde geldt voor het feit dat een burgerlid deel uitmaakt van de commissie en dat de vergaderingen van de CRK openbaar zijn. Minder tevreden zijn de respondenten over het welstandsadvies, bijvoorbeeld omdat in dit advies niet altijd het gemeentelijk beleid wordt genoemd.

Er is ook een aantal opvallende verschillen. Zo geven belangengroepen en ontwerpers doorgaans aan de huidige kadernota 'over welstand goed te kennen, terwijl de bekendheid bij burgers en aanvragers van een bouwvergunning in een aantal gevallen te wensen over laat. Ook over de behandeling van een bouwplan door de CRK lopen de meningen uiteen; de meeste aanvragers en ontwerpers hebben weliswaar neutrale tot positieve ervaringen met de CRK, maar een aantal van hen, vooral burgers en belangengroepen, hebben negatieve ervaringen. Het merendeel geeft aan te weinig tijd te hebben om goed over een bouwplan te spreken.

Aanbevelingen
Er zijn diverse aanbevelingen gedaan voor het nieuwe welstandsbeleid. Een ervan is de gebiedsgerichte aanpak. Hierdoor wordt het voor toekomstige bouwers in Apeldoorn makkelijker om bij het ontwerpen rekening te houden met de welstandseisen. Verder worden voor kleine en veelvoorkomende bouwwerken (zoals dakkapellen, erkers en erfafscheidingen) sneltoetscriteria opgesteld, waardoor toetsing eenvoudiger wordt. Ook gaan voor de achterkant van een woning minder welstandseisen gelden dan de voorkant. Voor de grotere bouwplannen komen gebiedscriteria. Afhankelijk van de kwaliteiten van een gebied gelden meer of minder regels.

Met het oog op een goede bekendheid van het nieuwe welstandsbeleid, is er op dinsdag 30 maart voor belangstellenden een informatiebijeenkomst over de concept welstandsnota. Het is de bedoeling dat het nieuwe welstandsbeleid voor de zomer door de gemeenteraad wordt vastgesteld.

Voor het laatst bijgewerkt op: 28-jan-2004 08:53