GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 28 januari 2004 09:09
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Rechtbank Amsterdam ondersteunt stop uitzetting Somaliërs

(28 januari 2004)

Kamervraag

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam heeft de uitzetting van een Somaliër verboden. De rechter is van oordeel dat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in drie uitzettingszaken een algemeen oordeel wil geven over de uitzetting van Somaliërs. Marijke Vos pleit sinds twee weken voor een stop op de uitzetting van Somaliërs. Onlangs was er veel aandacht voor een Somalische jongen die in het TV-programma 'Taxi' zijn verhaal deed. De Rechtbank Amsterdam is het met Marijke Vos eens dat de Minister voor Vreemdelingenzaken de uitzetting van Somaliërs moet stoppen.

Schriftelijke vragen van het lid Vos (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake uitzettingen naar Somalië


1. Kent u de uitspraak van de Voorzieningenrechter van de Rechtbank 's-Gravenhage, zitting houdende te Amsterdam, van 27 januari 2004 in de zaak van A. H. D. (referentienummer 0310.26.0018)?


2. Klopt het dat de rechter een verbod tot uitzetting in een Somalische zaak heeft gegeven omdat uit het gedrag van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens blijkt dat het een algemeen oordeel over de uitzetting van Somaliërs wil geven?


3. Bent u met mij van mening dat uit deze uitspraak voortvloeit dat geen Somaliërs kunnen worden uitgezet totdat het Europese Hof voor de Rechten van de Mens een oordeel heeft gegeven inzake de klachten van Somalische asielzoekers? Zo nee, waarom niet?


4. Kunt u deze vragen per omgaande beantwoorden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -