Provincie Zuid-Holland




Hoeksche Waard

Het college van Gedeputeerde Staten (GS) van de provincie Zuid-Holland heeft besloten tot een tussenfase in de procedure rond de bestuurlijke herindeling van de Hoeksche Waard. Reden hiervoor is enerzijds dat het draagvlak tot vorming van één gemeente onder de bevolking beperkt is. Anderzijds zijn er (boven)regionale opgaven die door de gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, 's-Gravendeel, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen zullen moeten worden opgelost. Het college biedt de betrokken gemeenten daarom tot uiterlijk deze zomer de ruimte voor het doen van een gezamenlijk voorstel voor het oplossen van de bestuurlijke problemen in de Hoeksche Waard.

Het besluit van GS komt onder meer voort uit de inspraakreacties rond de voorgenomen bestuurlijke herindeling van de Hoeksche Waard. Daaruit blijkt dat de betrokken gemeenten de opgaven op het niveau van de Hoeksche Waard willen oplossen. Tegelijkertijd constateren GS dat haar voorstel tot de vorming van één gemeente in de Hoeksche Waard op dit moment in de huidige vorm door vijf van de zes gemeenten wordt afgewezen.

Voor de bestuurlijke vorm van de Hoeksche Waard is er, naast de vorming van één gemeente, keuze uit nog drie varianten. Het gaat dan om een Oost/West gemeente, een Noord/Zuid gemeente of versterking van niet-vrijblijvende samenwerking. Indien door de gemeenten voor de laatste variant wordt gekozen, zal volgens GS moeten worden voldaan aan specifieke voorwaarden. Het college noemt in een brief aan de gemeenten criteria op het gebied van regionale opgaven en bevoegdheden, de mate van niet-vrijblijvendheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid, democratische legitimatie en transparantie en tenslotte een tijdpad.

De tijd die nu aan de gemeenten wordt geboden vormt een tussenfase in de lopende herindelingsprocedure. De Wet algemene regels herindeling (arhi) staat de mogelijkheden van een dergelijke tussenfase niet in de weg. Wanneer de gemeenten er niet in slagen met een eensluidend voorstel te komen zijn GS van plan de arhi-procedure voort te zetten.

De brief van GS aan de gemeenten, inclusief bijlagen, kunt u downloaden via de site van de Provincie Zuid-Holland: www.zuid-holland.nl

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22