Eemland zuid, 09.20 uur

Utrecht 28-01-2004 - Nieuwsberichten district Eemland zuid

Bob of Bon? levert 59 aanhoudingen op

AMERSFOORT / LEUSDEN / WOUDENBERG - De alcoholcampagne Bob of Bon? in Amersfoort, Leusden en Woudenberg heeft sinds de start van de campagne al 59 verdachten opgeleverd. Vanaf eind september 2003 controleren het politiedistrict Eemland Zuid en het Bureau Verkeer Onder Controle gedurende een jaar intensief op rijden onder invloed in de drie gemeentes. Vanaf deze week verschijnt bovendien om de veertien dagen op de gemeentepaginas van de Woudenberger en de Leusderkrant een advertentie van Bobs hand.

Resultaten:

In totaal moesten de afgelopen 4 maanden al 8140 bestuurders blazen. Van de 59 alcomobilisten waren 10 personen al eerder onder invloed achter het stuur betrapt. Van 11 bestuurders werd het rijbewijs direct ingenomen, omdat zij meer dan 570 ug/l bliezen. De jongste overtreder was 16 jaar en blies 635 ug/l toen hij op de Asschatterweg in Leusden op zijn bromfiets op 30 november om 02.15 uur werd aangehouden. De oudste overtreder van 66 jaar liep op Puntenburgerlaan in Amersfoort om 20.00 uur tegen de lamp. Hij blies 295 ug/l.

Samenwerking:

De campagne Bob of Bon? is een samenwerking tussen de verschillende gemeenten, het politiedistrict Eemland Zuid en het Bureau Verkeer Onder Controle van de Politie Regio Utrecht en heeft tot doel om het aantal weggebruikers dat onder invloed van alcohol rijdt, terug te dringen en zo de verkeersveiligheid te vergroten. Vanaf deze week verschijnt elke twee weken op de gemeentepaginas van de Woudenberger en de Leusderkrant een Bob-advertentie. De advertentie bevat een stelling over alcohol en een controle-meter die de tussenstand van de politiecontroles aangeeft. De advertentie moet lezers doen besluiten fris achter het stuur te stappen.

Waarom campagne?:

In de afgelopen drie jaar waren tenminste 87 letselslachtoffers als gevolg van het rijden onder invloed te betreuren in de gemeenten Amersfoort, Leusden en Woudenberg. Drie mensen verongelukten dodelijk. Door het houden van veel alcoholcontroles worden onverantwoordelijke weggebruikers uit het verkeer gehaald en neemt de pakkans toe. Hierdoor zullen potentiële overtreders zich eerder bedenken en toch fris achter het stuur gaan zitten. Naast controles vinden er diverse voorlichtingsacties plaats.

Straatroof

AMERSFOORT Op dinsdag 27 januari werd een vrouw van haar gsm beroofd.

Rond 20.50 uur fietste een 21-jarige vrouw uit Amersfoort over de Hoolesteeg in de richting van de Schothorsterlaan. Zij wilde iemand een sms-je sturen en pakte haar gsm ter hoogte van het viaduct over de Rijksweg A28. Nadat zij over het viaduct was gefietst, werd zij ingehaald door een bromscooter. Op de scooter zaten twee jongens en zij gingen naast haar rijden. De passagier probeerde haar gsm te pakken, maar dat mislukte. Zij fietste door, maar kort daarna kwamen zij weer naast haar rijden en probeerde weer haar gsm te pakken. Ook nu mislukte dat.

De vrouw reed door, maar één van de verdachten sprong bij haar achterop. De vrouw raakte uit balans, reed de berm in, maar wist overeind te blijven en stapte af. De vrouw schreeuwde om hulp, maar de verdachte probeerde haar gsm uit haar jas te pakken. Zij rende weg, maar werd beetgegrepen en kwam ten val. Zij verzette zich hevig, werd tegen de grond gedrukt en van haar gsm beroofd. Daarna vluchtten de beide verdachten op de bromscooter.

Signalementen:

De bestuurder van de bromscooter was een donker getinte jongen. Hij droeg een zwarte mutsje (zogenaamd dopje) en een bruine ¾ jas van ruwe stof. De jas was duidelijk te groot voor hem;

De passagier (degene die de gsm pakte) was een donker getinte jongen,
1.75 1.85 meter, mager postuur, smal gezicht. Hij droeg een licht groene ¾ jas van glimmende stof. De jas had een capuchon met een bonten kraag (donker en licht grijs gemeleerd). Ook zijn jas zat zeer ruim. Hij droeg een donkere broek, donkere schoenen en zwarte handschoenen. Zij reden op een donkerkleurige bromscooter.

Getuigen of mensen die menen de verdachten te (her-)kennen worden verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

Verkeerscontrole

HOOGLAND De politie heeft op dinsdag 27 januari een verkeerscontrole gehouden.

De controle werd in de middaguren op de Zevenhuizerstraat gehouden. Vijfentwintig bestuurders werden bekeurd voor het niet dragen van de autogordel en één voor het niet handenvrij bellen.