KUIPERCOMPAGNONS

Nederlandse architect geeft toon aan in architectuur en milieu

Nederlandse architect geeft de toon aan in de architectuur en het milieu

Op woensdag 28 januari presenteert de Architecten Vereniging in Denemarken zijn 'Green Pin' - een prijs toegekend voor uitzonderlijke verdienste ten behoeve van milieuvriendelijke architectuur en stedenbouwkunde. Dit jaar wordt de prijs toegekend aan de architect en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, die wereldwijde aandacht heeft getrokken met zijn markante stedenbouwkundige plannen, landschapsplanning en herontwikkeling van havengebieden in zowel woon- als industrieterreinen.

De aanleiding van de toekenning van de 'Green Pin' aan Ashok Bhalotra is voornamelijk het feit dat Ashok Bhalotra een serie bijzondere projecten heeft gecreëerd die gekenmerkt worden door een buitengewone diversiteit en alomvattende wijze van ontwerpen. Ashok Bhalotra heeft een uniek talent voor poëtische combinaties van architectuur met zorg voor het milieu. Ashok Bhalotra is ook geselecteerd vanwege zijn uitgebreide transformaties van havengebieden, projecten die als inspiratiebron dienen voor de rest van de wereld.

Een ideaal voor Deense havenprojecten
Gosta Knudsen, voorzitter van de Architecten Vereniging in Denemarken verklaart, 'wij hopen dat de prijs die toegekend is aan Ashok Bhalotra, de Deense architecten, adviseurs en beleidsvormers zal doen kiezen voor meer duurzame, milieuvriendelijke oplossingen. Momenteel is een aantal Deense gemeenten bezig met het proces van omvorming van oude havengebieden naar ruimtes voor zowel woningen en handel als industrie. Zij zullen veel inspiratie kunnen putten uit Ashok Bhalotras projecten. Ashok Bhalotra heeft daarnaast bijgedragen aan de ontwikkelingsmodellen voor privaat/publiek samenwerkingsverbanden inzake uitgebreide omvorming van havengebieden in Nederland waarmee wij als Denen ons voordeel kunnen doen.'

In veel andere projecten is Ashok Bhalotra betrokken bij uitgebreide stedelijke ontwikkelingen, zoals in Rotterdam en Amsterdam, waar oude havengebieden zijn herbestemd in aantrekkelijke woningbouw en bedrijvengebieden. Hij heeft het masterplan voor een uitbreiding van de stad richting het water ontworpen voor het gebied Zeeburg in Amsterdam. Tegenwoordig bestaat deze nieuwe ruimte uit vijf eilanden met 20.000 woningen en woonboten verbonden met de stad door een centrale boulevard met winkels, industrie en instellingen. De verwachting is uiteindelijk dat de eilanden 85.000 woningen zullen herbergen.

Poëzie en Zaken
Ashok Bhalotras werk wordt bepaald door poëzie en vertellingen, zijn schetsen lijken echte kunstwerken. 'Dat is nou precies een van Ashok Bhalotras kenmerken - hij durft af te wijken van traditionele methodes en ideeën. Hij heeft bijvoorbeeld een nieuw bedrijvengebied gecreëerd op de grens tussen Nederland en Duitsland waar hij wegen en bouwconstructies onder het maaiveld heeft geplaatst om het landschap te behouden als een groot openbaar park. Immers, wie heeft dan ooit gezegd dat bedrijvengebieden somber en grijs moeten zijn?' vraagt Gosta Knudsen.

Er is geen twijfel dat Ashok Bhalotra iets wezenlijks begrijpt. Ashok Bhalotra is mede-directeur van een van Nederlands grootste bureaus voor ruimtelijke ordening, stedenbouw, architectuur en landschap, KuiperCompagnons BV met 180 medewerkers en projecten over de gehele wereld. Door zijn allesomvattende manier van denken is Ashok Bhalotra erin geslaagd stedelijke gebieden te creëren en ze zo te 'markeren' dat het heeft gediend als een ommekeer in de Nederlandse stedenbouwkunde. Zijn architectuur heeft ook invloed gehad op jonge Deense architecten en de Architecten Vereniging van Denemarken hoopt dat de winnaar van de 'Green Pin' in dit jaar meer architecten zal inspireren om richting de doelstelling van milieuvriendelijke duurzame architectuur te werken.

Meer informatie of foto's zijn verkrijgbaar door contact op te nemen met Els Kwaks, KuiperCompagnons. Telefoon: 010 433 00 99, e-mail: ekwaks@kuiper.nl.

28 jan 04 09:34