Gemeente Zwolle

Wwb: Deel 3 Nota Wet werk en bijstand

Burgemeester en wethouders stellen nieuw inkomensbeleid vast

Het college van burgemeester en wethouders van Zwolle heeft op dinsdag 13 januari 2004 deel drie van de gemeentelijke nota Wet werk en bijstand besproken en ingestemd met het beleid rond inkomens. Het gaat hierbij om het toeslagenbeleid, de armoedebestrijding en de bijzondere bijstand.

De gemeente Zwolle mag als gevolg van de invoering van de Wet werk en bijstand per 1 januari geen bijzondere bijstand meer verlenen aan bepaalde categorieën mensen. Daarnaast ontvangt de gemeente minder geld van het Rijk voor armoedebestrijding. Eén en ander heeft geleid tot een heroverweging van het gemeentelijk beleid. Zwolle blijft waarde hechten aan een eigen beleid in het kader van de armoedebestrijding. De randvoorwaarde hierbij is dat dit beleid binnen de wettelijke en financiële kaders van de begroting 2003 moet blijven. Zwolle krijgt ¤ 940.000 minder van het Rijk en heeft daarmee ¤ 2.226.000 beschikbaar voor armoedebestrijding.

Bijzondere bijstand
Tot nu toe bestond er in Zwolle een ruimhartig beleid op het gebied van bijzondere bijstand. Dit kwam onder meer tot uitdrukking in de vergoeding van tandartskosten, brillen, duurzame gebruiksgoederen en overbrugging tot de eerste uitbetaling van de maandelijkse uitkering. Deze ruimhartigheid wordt ingeperkt door:
geringere mogelijkheden bij vervanging duurzame goederen en verhuis- en herinrichtingskosten;
bij bijzondere bijstand meer rekening te houden met eigen vermogen en draagkracht;
invoering administratieve drempel van honderd euro. Het overige gemeentelijke beleid ten aanzien van bijzondere bijstand blijft onverkort van kracht.

Armoedebestrijding
Het accent bij de armoedebestrijding in Zwolle ligt op voorzieningen voor kinderen. Diverse regelingen zijn ingetrokken. Hiervoor in de plaats komen: subsidies voor kinderen van zes tot achttien jaar voor school en/of activiteiten van culturele of sportieve aard (¤ 60 per kind per jaar); computerregeling voor kinderen van twaalf tot achttien jaar die het voortgezet onderwijs volgen. Gezinnen met schoolgaande kinderen in deze leeftijd krijgen computerapparatuur en toebehoren. De gebruiksduur van de computer is op vijf jaar gesteld;
bijdrage aan vakantieactiviteiten. Dit gebeurt door subsidie te verlenen aan de Stichting de Voorpost en de Ruime Wind voor het organiseren van vakantieactiviteiten voor Zwolse jongeren uit gezinnen met een laag inkomen.

In 2004 wordt bovendien bekeken of het mogelijk en wenselijk is om voor mensen met een bijstandsuitkering of een vergelijkbaar inkomen te komen tot een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering per 1 januari 2005.

Deel 1 van de nota Wet werk en bijstand is door het college vastgesteld op 16 december 2003. Deel 1 is een algemeen deel met de nodige ´technische´ bepalingen.
Deel 2 is op 6 januari 2004 door het college vastgesteld. Dit deel behandelt de visie op het reïntegratiebeleid en de rechten en de plichten die verbonden zijn aan het verlenen van een uitkering of een reïntegratievoorziening.

In het voorjaar van 2004 is er overleg met de Cliëntenraad SoZaWe en diverse instellingen over de vraag of het nieuwe beleid voldoet en of eventuele bijstelling nodig is.


---