Lijst Pim Fortuyn


PERSBERICHT

Den Haag, 28 januari 2004

LPF WIL HERINDELING ACHTERHOEK NIET OPDRINGEN

De Lijst Pim Fortuyn is tegen het wetsvoorstel voor de gemeentelijke herindeling van het Oostelijke deel van de provincie Gelderland. Woordvoerder Joost Eerdmans wil dat het voorstel wordt ingetrokken en het initiatief tot herindeling wordt overgelaten aan het juiste niveau: de gemeenten zelf.

Het kabinet zal geen gemeentelijke herindeling entameren, luidt één van de punten uit het nieuwe beleidskader gemeentelijke herindelingen. Dit wetsvoorstel had er volgens de LPF in deze vorm niet gelegen als dit nieuwe beleidskader vanaf het begin als uitgangspunt had gediend.

De LPF is niet tegen herindeling, maar, zegt Eerdmans, waarom zouden wij historisch gegroeide woonkernen verstoren zonder dringende redenen, zonder dat alternatieven zijn onderzocht en ons verzekerd hebben van voldoende draagvlak onder de bevolking? Tijdens de verkiezingscampagne in 2002 had Pim Fortuyn namelijk aandacht gevraagd èn gekregen voor het handhaven van de menselijke maat, ook op gemeenteniveau. De fractie LPF is de afgelopen weken overstelpt met reacties van betrokken burgers en gemeentebesturen. Daaruit blijkt dat men vaak hecht aan het behoud van kleinschaligheid en de eigen identiteit.

Zogenaamde hulpstructuren, zoals intergemeentelijke samenwerking, geven de mogelijkheid tot flexibele afspraken tussen gemeenten, en kan een goed alternatief zijn.

Nadat de voorbereiding voor het wetsvoorstel in 1999 begon, is een Statencommissie gevormd, wat in 2002 leidde tot een nieuw beleidskader gemeentelijke herindeling. Dit beleidskader werd aangekondigd in het mede door de LPF ondertekende Strategisch Akkoord als aftrap voor Balkenende I. Dit beleidskader breekt duidelijk met de gebruikelijke situatie dat herindelingen van bovenaf worden opgelegd.