Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200300939/1
Beroep van Railinfrabeheer B.V. (Prorail) inzake de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Sas van Gent (nu: Terneuzen) aan haar heeft verleend voor het NS spoorwegemplacement Sas van Gent. Het emplacement bestaat uit een aantal evenwijdig liggende sporen ten behoeve van goederentreinen. Ondersteunende bedrijfsactiviteiten worden uitgevoerd in het dienstgebouw en op de sporen. Het beroep richt zich onder meer op de vraag welke activiteiten vergunningplichtig zouden zijn.


* 200301090/1
Hoger beroep van Scandinavian Broadcasting Systems SBS6 inzake de boete die het Commissariaat voor de Media in 2000 aan SBS6 heeft opgelegd wegens overtreding van het Mediabesluit. De boete is opgelegd in verband met het vermelden van een telefoonnummer en het adres van de Breekijzer hulplijn en het uitspreken van een voice-over tekst. De rechtbank in Amsterdam heeft bij uitspraak van 14 januari 2003 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.


* 200303902/1
Hoger beroep van de HUAC Pétanque-Club in Helmond inzake de weigering van het college van burgemeester en wethouders van Helmond om een bouwvergunning te verlenen voor de bouw van vier lichtmasten met een hoogte van elk vier meter bij de pétanquebanen. De rechtbank in Den Bosch heeft bij uitspraak van 6 mei 2003 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard. Het hoger beroep richt zich onder meer tegen het oordeel van de rechtbank dat het college in redelijkheid heeft kunnen weigeren om vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan.

* 200304404/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Park Seppe van de gemeente Halderberge. Het gebied waar het bestemmingsplan op ziet ligt aan de oostzijde van de kern Bosschenhoofd en wordt aan de westzijde ontsloten door de Pastoor van Breugelstraat. Het bestemmingsplan maakt de bouw van 36 woningen mogelijk in en rond het voormalige retraite-, bezinnings- en vormingscentrum Seppe. Het beroep richt zich met name op de bepalingen inzake de te bouwen erfafscheidingen.


* 200304649/1
Beroep van de stichting Windhoek tegen de vergunning die de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan N.V. Essent, Koop Vastegoed B.V. en Siemens Nederland N.V. voor het bouwen en in werking hebben van een windturbinepark met 34 windsturbines met een hoogte van 115 tot 130 meter en een rotordiameter van 70 tot 80 meter. Het park is voorzien ten zuidoosten van Delfszijl, ten zuiden van de Warvenweg, ten oosten van de N362 en ten noorden van de zomerdijk. Het gebied ligt direct ten zuiden van het industriegebied van Delfzijl en ligt op 2.400 meter afstand van het Staatsnatuurmonument De Waddenzee. De stichting Windhoek stelt onder meer - dat de vergunning in strijd met de rechtszekerheid is verleend omdat onduidelijk zou zijn of en hoeveel windmolens worden gebouwd.