CDA Rotterdam


-Persbericht-

Fractievoorzitter Leonard Geluk 24 uur dakloos!

Vanaf morgenmiddag 13.00 zal fractievoorzitter Leonard Geluk 24 uur het leven van een dakloze meemaken. Door deze actie wil het CDA In de gemeenteraad een punt maken over daklozenopvang. Hoewel de gemeente veel investeert in de opvang van daklozen is er nog veel te doen. Door een etmaal op te trekken met de dakloze Henk Sap, wil het CDA de discussie over daklozenzorg in de stad aanzwengelen. Morgen om 13.00 uur zal Leonard Geluk door Henk Sap op het Stadhuis worden opgehaald.

De CDA- fractie vindt dat de dak- en thuislozen meer aandacht moeten krijgen. In de afgelopen maanden heeft de fractie een aantal conferenties georganiseerd met daklozen en opvangvoorzieningen. Hier kwamen een aantal punten uit. Zo is er de noodzaak tot verdere uitbreiding van de opvangcapaciteit in Rotterdam voor de meer dan 4000 dak- en thuislozen. Rotterdam moet hier niet alleen voor kiezen. Er moet gekozen worden voor een uitbreiding van de opvangcapaciteit in het hele land. De zogenaamde Centrumgemeenten moeten hier gezamenlijk toe over gaan. De gemeente Rotterdam moet het initiatief nemen middels een gerichte actie naar de zogenaamde Centrumgemeenten . Verder moet de uitbreiding van de opvang zich richten op voorzieningen die daklozen helpen de stap naar 'zelfredzaamheid' te maken. Het gaat om nieuwe vormen van begeleid wonen.

Het is nodig dat iedere dakloze de kans krijgt uit het circuit te komen, voor de dakloze zelf en in het belang van de doorstroming. Hiervoor is het realiseren van een persoonsgerichte aanpak voor iedere dakloze noodzakelijk. Het gaat om maatwerk per dakloze: welke stappen kan de dakloze zetten op de ladder naar zelfredzaamheid? Dit moet worden gerealiseerd door:


· Nazorg van daklozen door opvanginstellingen mogelijk te maken en verplicht te stellen;


· De samenwerking tussen instellingen te bevorderen


· 1 loket voor daklozen in te stellen


· Zorgnetwerken goed te laten functioneren


· Doorstroom vanuit bestaande opvang te bevorderen

De CDA-fractie maakt zich ook zorgen om de lokale zorgnetwerken: er bestaat namelijk een grote kloof tussen ambitie en werkelijkheid. De zorgnetwerken kunnen niet functioneren als begeleidend netwerk om te voorkomen dat ex-daklozen weer terugvallen. Er is dus meer aandacht nodig voor het voorkomen van dakloosheid. Het gaat hier om een breed aantal maatregelen, zoals goede schuldhulpverlening en goede samenwerking tussen corporaties en zorginstellingen.

Rotterdam, 27 januari 2004

noot voor de redactie/