Ingezonden persbericht


33e International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2004

PERSBERICHT ONDER EMBARGO tot 28 januari 2004, 20.00 uur

'THE LAST TRAIN' WINT AMNESTY INTERNATIONAL-DOEN AWARD OP IFFR

THE LAST TRAIN (POSLEDNY POEZD) van Alexej German Jr. (Rusland, 2003) is de winnaar van de tweede Amnesty International-DOEN Award van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De jury kende een speciale vermelding toe aan UNIFORM (ZHIFU) van Diao Yinan (China, 2003). Voorafgaand aan een extra vertoning van de film reikt juryvoorzitter Hülya Uçansu de mensenrechten-filmprijs uit aan producente Yelena Yatsura op woensdagavond 28 januari in de Rotterdamse Schouwburg. THE LAST TRAIN is een humaan relaas over leven en dood van gewone mensen (Russen én Duitsers) die onvrijwillig meegesleept worden in de horror van het Oostfront in de Tweede Wereldoorlog. Aan de Amnesty International-DOEN Award is een stipendium van Euro 5.000 verbonden. Filmmuseum Distributie brengt THE LAST TRAIN eind dit jaar uit in de Nederlandse filmtheaters.

Voor de Amnesty International-DOEN Award werden tien film uit het IFFR-programma genomineerd. Deze werden de afgelopen dagen beoordeeld door de jury, bestaande de directeur van het Istanbul International Film Festival, Hülya Uçansu, filmmakers Murali Nair (India), Garin Nugroho (Indonesië) en Mahamat-Saleh Haroun (Tsjaad), en de in het Joegoslavië tribunaal gespecialiseerde publiciste/journaliste Heikelina Verrijn Stuart. Aandachtspunten bij de jurering zijn de wijze waarop mensenrechten zijn verbeeld, originaliteit en stijl en de persoonlijke betrokkenheid van de maker.

De jury prijst THE LAST TRAIN voor de moed, gevoeligheid en persoonlijke aanpak van de regisseur in het tonen van oorlog op een surreële en menselijke wijze. De jury kende een speciale vermelding toe aan de Chinese film UNIFORM van Diao Yinan voor de eenvoud van de aanpak in het tonen van de complexiteit van het overleven in de hedendaagse samenleving door de vertwijfeling van gewone mensen.

De tien voor de Amnesty International - DOEN Award genomineerde films waren: THE AGRONOMIST van Jonathan Demme (USA 2003, 90 min) CRIMSON GOLD van Jafar Panahi (Iran 2003, 97 min)
DIAS DE SANTIAGO van Josue Mendez (Peru 2004, 83 min.) FUSE van Pjer Zalica (Bosnië/Oostenrijk/Turkije/Frankrijk 2003, 105 min.) LAST TRAIN van Alexej German jr. (Rusland 2003, 82 min) OSAMA van Barmak Siddiq (Afhanistan/Japan/Ierland 2003) 82mm THE SILENCE BETWEEN TWO THOUGHTS van Babak Payami (Iran 2003, 95 min.) SILENT WATERS van Sabiha Sumar (Pakistan/Frankrijk/Duitsland 2003, 99 min.) SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY van Srdjan Vuletic (Bosnië/Frankrijk/Verenigd Koninkrijk 2003, 104min.)
UNIFORM van Diao Yinan (China/Japan 2003, 94 min.)

Ook op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) wordt jaarlijks een Amnesty International - DOEN Award uitgereikt. Initiatiefnemers Amnesty International en Stichting DOEN beogen met de invoering van de prijzen films over mensenrechten extra in de spotlight te zetten, ze een groter publieksbereik te geven en geëngageerde filmmakers te stimuleren.

Amnesty International Film Awards in Kopenhagen en Berlijn De Amnesty filmprijzen op IDFA en IFFR vinden internationale navolging. Sinds eind vorig jaar wordt op het CPH:DOX filmfestival in Kopenhagen de beste film over mensenrechten en menselijke waardigheid jaarlijks met een Amnesty International Film Award beloond. Met ingang van de 2005 editie van het Internationale Filmfestival Berlijn reikt Amnesty ook daar een dergelijke prijs uit. In samenwerking met de Engelse filmproducent Mike Downey werkt het Amnesty International Filmfestival aan verdere uitbreiding van het aantal Amnesty International Film Awards op grote internationale filmfestivals. Ze richten zich daarbij met name op gerenommeerde filmfestivals die bekend staan om hun aandacht voor geëngageerde cinema. Het initiatief wordt onder meer ondersteund door filmmakers als Stephen Daldry (Billy Elliot, The Hours) en Lucia Noyce. Vanuit onder meer de filmfestivals van Moskou, San Sebastian en Buenos Aires (Mar del Plata) is interesse getoond voor de introductie van een competitie van films over mensenrechten en menselijke waardigheid.

Het Amnesty International Filmfestival, dat in Amsterdam plaatsvindt van 31 maart tot en met 4 april aanstaande, vertoont onder meer de tien voor de Amnesty International - DOEN Award genomineerde documentaires van IDFA 2003 en de tien genomineerde films van IFFR. Daarnaast staat een retrospectief een van Constatin Costa-Gavras op het programma. Meer informatie over de Amnesty International-DOEN Award en het Amnesty International Filmfestival kunt u vinden op www.amnesty.nl/filmfestival.

= = = = = = = = =

Noot aan de redactie -