Gemeente Alkmaar


Contracten rond; bedrijven op Boekelermeer stoken op warmte van de Huisvuilcentrale

Alkmaar, 28 januari 2004

Alle bedrijven op Boekelermeer Zuid 2 kunnen gebruik gaan maken van MeerWarmte (de warmte van de Huisvuilcentrale N-H). De ondertekening van de Infrastructuurovereenkomst (ISO) en de Energie exploitatieovereenkomst (Enexo) maken de weg vrij voor milieuvriendelijke verwarming van bedrijfspanden.

Eén van de meest belangrijke uitgangspunten voor de levering van warmte, vastgelegd in de Enexo, is het `niet meer dan anders'-principe; het gebruik van warmte mag niet meer kosten dan het gebruik van gas. Hiervoor is bewust gekozen omdat het gebruik van MeerWarmte op Boekelermeer Zuid 2 verplicht is, tenzij een bedrijf voor zijn productieproces echt niet zonder gas kan. Het gebruik van deze warmte, een product dat anders niet wordt benut, maakt Boekelermeer Zuid 2 een van de duurzaamste bedrijventerreinen van Nederland.

De ISO en Enexo komen voort uit de raamovereenkomst die de gemeente Alkmaar en MeerWarmte (een samenwerking van de Huisvuilcentrale en Nuon) in 2002 ondertekenden. In de ISO zijn afspraken vastgelegd over het hebben, houden en beheren van de warmte-infrastructuur. In de Enexo staan de voorwaarden waaronder de warmtelevering gaat plaatsvinden.

Schone warmte
De schone warmte ontstaat in het productieproces van de Huisvuilcentrale (de verbranding van afval en de opwekking van elektriciteit). De warmte kan bijvoorbeeld worden ingezet voor het verwarmen van een bedrijfsgebouw of in het productieproces. De warmte bereikt de klant via goed geïsoleerde leidingen. Bij de klant gaat het water naar de eigen verwarmingsinstallatie, waar de gebruiker met behulp van een thermostaat de juiste temperatuur instelt. Een bedrijf dat gebruik maakt van warmte van de Huisvuilcentrale, heeft geen verwarmingsketel nodig. Dit scheelt ruimte, onderhoudskosten en is ook nog eens beter voor het milieu. Er wordt zo veel minder kooldioxide (een gas, belangrijke veroorzaker van het broeikaseffect) uitgestoten.

Centraal gelegen
Boekelermeer Zuid 2 is dé nieuwe bedrijfslocatie in Noordwest-Holland voor de komende jaren. Het gaat om 100 hectare uitgeefbaar terrein, centraal in de regio, op korte afstand van de randstad. Ondernemers die meer informatie willen over Boekelermeer Zuid 2 kunnen terecht bij het ondernemersloket van de gemeente Alkmaar, telefoonnummer (072) 548 85 53 / 548 85 52.

28 januari 2004