Gemeente Alkmaar


Voortzetting project Helpende Hand in de wijk

Alkmaar, 28 januari 2003

Burgemeester en Wethouders zijn afgelopen dinsdag akkoord gegaan met de voortzetting van het project Helpende Hand. De voortgang kan plaatsvinden door een extra bedrag van EUR 100.000,- beschikbaar te stellen. Het is een aanvulling op een al gereserveerd bedrag van EUR 100.000,- in de meerjarenbegroting 2003-2006, jaarschijf 2004.

Geschiedenis
Vier jaar geleden is 'Helpende Hand in de wijk' gestart als pilot project ten behoeve van de preventie van jeugdcriminaliteit door intensieve gezinsondersteuning. Het werd als experiment gesubsidieerd door de gemeente Alkmaar samen met de Provincie Noord-Holland, het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Na afloop van de driejarige experimentele periode zijn eind 2002 door de gemeente Alkmaar de betrokken ministeries en de provincie Noord Holland dringend verzocht om hun deelname aan het project voort te zetten. Allen hebben hier negatief op gereageerd. Vanuit de gemeenteraad is het belang van dit project onderkend en hebben voor het jaar 2003 een bedrag van EUR 200.000,- beschikbaar gesteld om 'Helpende Hand' in afgeslankte vorm voort te zetten. In aanvulling hierop heeft de gemeente Alkmaar een bedrag van EUR 100.000,- gereserveerd voor 2004, zodat 'Helpende Hand' gecontinueerd kan worden en de opgedane kennis behouden blijft.

Helpende Hand
'Helpende Hand in de Wijk' is een project van intensieve gezinsondersteuning. Het doel van het project is te voorkomen dat jonge kinderen (
Financiering
Een bedrag van EUR 300.000,- per jaar is noodzakelijk voor de structurele voortzetting van Helpende Hand. Met dit bedrag worden 40 gezinnen begeleid. De provincie Noord-Holland heeft aangegeven structureel EUR 94.568,- beschikbaar te stellen ten behoeve van deelname van hulpverleners van stichting Kardeel aan 'Helpende Hand in de wijk', met ingang van 2004. De inwerkingtreding van de Wet op de jeugdzorg heeft vertraging opgelopen. Hierdoor zouden er voor 2004 geen extra rijksgelden beschikbaar komen om de door de 'Helpende Hand' geboden vorm van 'outreachende' hulpverlening te financieren. Zodoende was er sprake van een tekort van EUR 100.000,- uitgaande van handhaving van het huidige aanbod van Helpende hand in 2004. Nu de gemeente dit jaar eenmalig een bedrag van EUR 100.000,- beschikbaar stelt is het mogelijk het project 'Helpende Hand' voort te laten bestaan.

28 januari 2004