Gemeente Alkmaar


Opbrengst papierinzameling binnenstad zeer matig

Alkmaar, 28 januari 2004

De opbrengst van de maandelijkse papierinzameling in de binnenstad, die sinds kort één keer in de maand op vrijdagavond plaatsvindt, is zeer matig. Dat blijkt uit de laatste tellingen van de eerste papierinzamelingen tussen september tot en met december. Gemiddeld wordt 3.000 kg papier en karton per keer ingezameld in een gebied met
2.250 inwoners. In andere wijken is dit drie tot vier keer zoveel. Bovendien is een aanzienlijk deel van het ingezamelde papier afkomstig van bedrijven buiten het kernwinkelgebied, die van deze inzamelronde gebruik mogen maken. Aanstaande vrijdag 30 januari is de volgende gelegenheid om papier en karton aan de weg te zetten.

Binnenstadbewoners kunnen gebruik maken van voorzieningen waarbij het papier wordt opgehaald, of van containers waar papier naartoe gebracht kan worden. Te denken valt aan de papiercontainers in de milieustraat bij supermarkten (bijvoorbeeld Paardenmarkt en Doelenveld), of verenigingen die oud-papier inzamelen. Sinds de zomer wordt oud papier en karton één keer per maand opgehaald op vrijdagavond tussen 18.30 en 20.30 uur. Alle bewoners van de binnenstad (binnen de singels) kunnen op deze vrijdagavonden oud papier gebundeld of in dozen aan de weg zetten tussen 18.00 en 18.30 uur. Papier moet op dezelfde plek worden neergezet als men gewend is voor het huisvuil.

Hoewel tijdens enquêtes acht van de tien Alkmaarders zeggen al het oud-papier apart te houden, wordt in Alkmaar jaarlijks ruim 6 miljoen kilo papier in de vuilnisbak gegooid. Dat is ongeveer de helft van alle papier waar Alkmaarders vanaf willen. De rekening van de Huisvuilcentrale voor het verbranden van dit afval loopt daarmee op tot meer dan 600.000 euro. De andere helft van het papierafval wordt gescheiden gehouden. Dat brengt juist geld op: vorig jaar zo'n 350.000 euro. Een aanzienlijk deel van deze opbrengst wordt gestort in de kas van verenigingen en stichtingen die oud papier en karton inzamelen. In de ene wijk gaat het apart houden van papier beter dan de andere. De binnenstad scoort slecht bij vergelijkingen met andere wijken waar het gaat om de opbrengst van de ophaalservice voor papier.

Oorzaken van de slechte resultaten in de binnenstad zijn niet bekend. De hoeveelheid restafval die in de binnenstad wordt opgehaald wijkt per bewoner niet veel af van het gemiddelde in andere wijken. Ook de opbrengst van de papiercontainers in de binnenstad verschilt niet veel van de papieropbrengst van milieustraten elders in de stad. Mogelijk hebben veel meer bewoners van de binnenstad een nee/ja of een nee/nee sticker op de brievenbus, maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan.

Het College van Burgemeester en Wethouders neemt binnenkort een beslissing over verlenging van de proef met de inzameling van bedrijfs- en huishoudelijk afval in de binnenstad. Oorspronkelijk zou deze proef tot 1 maart lopen. Vooralsnog kunnen binnenstadbewoners en bedrijven buiten het kernwinkelgebied papier aan de weg zetten op 30 januari en 27 februari.

28 januari 2004