VVD



Nieuws

28 jan 2004 - Vragen VVD en CDA over subsidies
aan scheepswerven

Vragen van de leden Janneke Snijder-Hazelhoff (VVD) en Roland Kortenhorst (CDA) aan de staatssecretaris van Economische Zaken over bezwaar vanuit Brussel over toekenning subsidies aan enige Nederlandse scheepswerven

1. Kent u de berichtgeving waarin gewag wordt gemaakt van problemen rondom de matching - subsidie aan enige Nederlandse scheepswerven?

2. Dat de matching-regeling als zodanig is goedgekeurd door de Europese Commissie en ons geen voorbehouden terzake bekend zijn: wat is de juridische grond waardoor de houding van de Europese Commissie rondom de Nederlandse aanvragen kan worden verklaard?

3. Kennen andere landen in Europa vergelijkbare regelingen? Welke zijn deze en hoe beoordeelt u dat deze in concurrentie tegen de Nederlandse industrie zijn/worden ingezet?

4. In hoeverre oordeelt u het risico voor betrokken werven ernstig, mede gelet op het feit dat de schepen merendeels reeds zijn opgeleverd? Wordt er op de mogelijke gevolgen voor de werven op een andere wijze geanticipeerd, en zo ja, hoe en waarmee? Zo nee, waarom niet?

28 januari 2004