Autoriteit Financiële Markten

AFM gestart met evaluatie Financiële Bijsluiter 28-1-2004

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gestart met de evaluatie van de regelgeving voor de Financiële Bijsluiter. Deze evaluatie is bij de invoering van de regelgeving in juli 2002 reeds aangekondigd. De AFM kijkt hierbij onder andere naar de werking, effectiviteit en efficiëntie van de Financiële Bijsluiter. De evaluatie moet leiden tot verbeterpunten en aanbevelingen met betrekking tot de Financiële Bijsluiter.

De evaluatie vindt plaats op basis van eigen onderzoek door de AFM en ervaringen van consumenten, intermediairs en aanbieders met de Financiële Bijsluiter. Het plan van aanpak voor de evaluatie is voorgelegd aan een klankbordgroep die bestaat uit aanbieders van complexe financiële producten, intermediairs, hypotheekgevers, beleggers en consumenten. Deze klankbordgroep is tevens betrokken bij de uitvoering van de evaluatie.

Millward Brown/Centrum zal het onderzoek naar de ervaringen van consumenten, intermediairs en aanbieders uitvoeren. Daarnaast nodigt de AFM eenieder uit te reageren op de Financiële Bijsluiter en verbeterpunten aan te geven. Dit kan via e-mail: fb@afm.nl. De AFM zal die reacties meenemen in het eindrapport.

De evaluatie zal naar verwachting voor de zomer van 2004 worden afgerond. Het eindrapport wordt aan de Minister van Financiën aangeboden.

Sinds 1 juli 2002 is de regelgeving met betrekking tot de Financiële Bijsluiter van kracht. Vanaf die datum zijn aanbieders van complexe financiële producten verplicht een financiële bijsluiter op te stellen en te verstrekken aan de consument, voorafgaand aan de verkoop van het product. Het doel van de Financiële Bijsluiter is om consumenten meer inzicht te geven in complexe financiële producten en consumenten in staat te stellen producten onderling beter te vergelijken. In de financiële bijsluiter kunnen consumenten essentiële informatie vinden over de werking, rendementen, kosten, risico's en andere belangrijke kenmerken van producten. De AFM is de toezichthouder op de naleving van de regelgeving op de Financiële Bijsluiter.