Gemeente Laarbeek


Aanleg drukriolering buitengebied

In het buitengebied van de gemeente Laarbeek zijn er zo'n 140 panden niet aangesloten op de riolering. In veel gevallen zal het ongezuiverde afvalwater van deze panden worden geloosd op de bodem of het oppervlaktewater. Dergelijke ongezuiverde lozingen zijn met ingang van 1 januari 2005 ingevolge de Wet Milieubeheer niet langer toegestaan.
De gemeente heeft een zogenaamde zorgplicht''. Dit betekent dat de gemeente moet zorgdragen voor het inzamelen en transport van afvalwater.
Indien echter de kosten voor de aanleg van riolering te hoog worden kan de gemeente ontheffing van deze zorgplicht aanvragen. De gemeente is dus niet verplicht om overal riolering aan te leggen. Daar waar zij daartoe niet verplicht is, dienen eigenaren van panden zelf zorg te dragen voor de aanleg en het onderhoud van een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater, een minizuiveringsinstallatie), of een verbeterde septic tank.

De gemeenteraad heeft echter in oktober 2003 besloten om in principe alle panden aan te sluiten op de riolering. Van de bewoners wordt hierbij een eigen bijdrage verwacht.

Informatieavond
Op donderdag 29 januari a.s. zal om 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum aan de Otterweg te Beek en Donk een algemene informatieavond worden gehouden. De betrokkenen zullen binnenkort een persoonlijke uitnodiging ontvangen met een informatiefolder.

Mocht u naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben kunt u terecht bij de heer C. Scheepers afdeling Openbare Werken tel. 0492-451411.