Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, januari 2004

MOTION CULTURE III

Film en masterclass over migratie en cultuur in cinema

In samenwerking met het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) organiseert Mira Media tijdens het aanstaande IFFR op 29 januari de derde editie van Motion Culture. Na een viewing van de documentaire I SOENI, verzorgt regisseur Carin Goeijers een masterclass over 'vertelvorm in documentaire'.

In I SOENI vertelt Carin Goeijers over dromen en verlangens binnen de Sinti-cultuur in Nederland. Binnen het van de burgerwereld afgeschermde woonwagenkamp, wordt vanuit het perspectief van Sinti-zanger Reinard Dewus, zijn wereld afgebeeld. I SOENI is een symbolisch beeld van het oneindige streven van de Sinti's om eigen tradities overeind te houden tegenover de regels van de burgermaatschappij. "Hoe kun je de vorm als onderdeel van je vertelling gebruiken", is één van de belangrijkste vragen die Goeijers zich tijdens het maakproces van iedere documentaire opnieuw stelt. Hoe vind je de balans tussen de werkelijkheid zoals de hoofdpersoon die beleeft en de filmtaal die je gebruikt om dat perspectief weer te geven? In I SOENI hanteerde Goeijers deels de werkelijkheid als een droom. Dit om het perspectief van de hoofdpersoon op de gebeurtenissen te visualiseren en de kijker op deze manier zoveel mogelijk in de belevingswereld van de hoofdpersoon te betrekken. Aan de hand van fragmenten uit I SOENI vertelt zij over haar filmische benadering van het onderwerp. Daarbij bepleit zij de aandacht voor schoonheid in documentaire. Er is gelegenheid voor vragen uit de zaal.
De voertaal is Nederlands.
De masterclass vindt plaats op donderdag 29 januari 2004 van 11:15 uur tot 13:00 uur in de Van Capellezaal in de Doelen te Rotterdam. Deelname is gratis, maar aan deelnemers wordt gevraagd om zich vóór 23 januari per e-mail aan te melden (haamra@miramedia.nl).

Motion Culture is een door Mira Media in het leven geroepen project met als doel het leveren van een bijdrage aan vakmatige reflectie op het thema migratie en cultuur in film en tv-producties. Hierbij worden onder andere in samenwerking met filmfestivals masterclasses georganiseerd. Uitgebreide informatie over de visie achter Motion Culture en de verslagen van de eerdere edities vindt u op http://www.miramedia.nl/verslagen/index.asp?nodeid=56

----------