Gemeente Alkmaar


Informatiebijeenkomst Welstandsnota op 29 januari

Alkmaar, 22 januari 2003

De gemeente Alkmaar heeft een concept-Welstandsnota opgesteld. Deze nota ligt tot en met 11 februari ter inzage en op donderdag 29 januari organiseert de gemeente een voorlichtingsbijeenkomst voor alle belangstellenden.

Woningwet
De Woningwet is per 1 januari 2003 gewijzigd. Het doel van de wijziging is de bouwvergunningprocedures en het welstandstoezicht toegankelijker en objectiever te maken. Met de wijzigingen wordt getracht de schijn van willekeur en de onduidelijke procedures weg te nemen. De meest in het oog springende verandering van de Woningwet is de verplichting tot het opstellen van een gemeentelijke Welstandsnota. De gemeente is hierbij verantwoordelijk voor het opstellen en vastleggen van toetsingskaders in de vorm van welstandscriteria. De gemeente toetst bouwplannen aan verschillende wettelijke en beleidsmatige kaders, waaronder het bestemmingsplan, het bouwbesluit en de `redelijke eisen van welstand'. Deze `redelijke eisen van welstand' zijn nu vastgelegd in de Welstandsnota. De Welstandsnota kent een gebiedsgerichte benadering, waarbij de stad is ingedeeld in gebieden met vergelijkbare eigenschappen en kenmerken en op basis daarvan zijn welstandscriteria opgesteld. Per gebied is ook aangegeven welk welstandsniveau verwacht wordt: hoog (beschermd stadsgezicht) voor de binnenstad, bijzonder gebieden die extra aandacht behoeven of kwetsbaar zijn, of normaal voor de overige gebieden.

Welstandnota
In het verleden riep de uitvoering van het welstandstoezicht veel vragen op, omdat de criteria niet duidelijk waren omschreven. Burgers vragen meer openheid en duidelijkheid rondom de welstandsbeoordeling. Men wil vooraf weten welke aspecten een rol spelen bij de beoordeling en binnen welke kaders die beoordeling zich afspeelt. Door dit vast te leggen in een Welstandnota kan iedereen op elk moment opzoeken welke welstandscriteria bij de beoordeling een rol spelen.

Inspraak en informatiebijeenkomst
Voor mensen die meer willen weten over de Welstandsnota organiseert de gemeente een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op donderdag 29 januari in de BP-zaal van Theater de Vest. Aanvang 20.00 uur. Tijdens de bijeenkomst wordt toelichting gegeven op de concept Welstandsnota en de betekenis van een welstandsnota.
Voordat de gemeenteraad de Welstandsnota kan vaststellen, is er de gelegenheid tot inspraak. Tot en met woensdag 11 februari heeft iedereen de gelegenheid de concept nota in te zien en een reactie in te dienen. De nota ligt bij Dienstencentrum de Mare, bij de balie Bouwen en Wonen in het Stadskantoor en bij de Centrale Bibliotheek aan de Gasthuiststraat 2.

22 januari 2004