Algemene Onderwijsbond

UITNODIGING
& PERSBERICHT

Première muzikaal manifest NANDO / presentatie 'Dossier Kinderarbeid'/ cabaret

Start onderwijscampagne: Stop kinderarbeid - school de beste werkplaats

Utrecht 23 januari 2004. Met de première van muzikaal manifest Nando gaat donderdag 29 januari de onderwijscampagne 'stop kinderarbeid - school de beste werkplaats' officieel van start. Leerlingen van basisschool Narcis Querido voeren het muziekprogramma, dat onderdeel uitmaakt van het gratis op te vragen lespakket, voor de eerste keer op. Na de uitvoering zal schrijfster Carla Wiechers, mede-auteur van het nieuwe basisschoolboek 'Dossier Kinderarbeid', dit boek presenteren en zal cabaretier Mark van der Veerdonk zijn politiek incorrecte visie op het onderwerp geven. De hele middag wordt gepresenteerd door Ivette Forster.

Kinderarbeid.
Naar schatting zijn er wereldwijd zo'n 246 miljoen kindarbeiders. Vaak werken zij lange dagen onder erbarmelijke omstandigheden. Scholing is de beste manier om uit de vicieuze cirkel van armoede te komen. Toch is armoede er lang niet altijd de oorzaak van dat kinderen niet naar school gaan. Voor veel ouders, met name zij die zelf ook niet naar school zijn geweest, is het geen traditie om hun kinderen naar school te sturen. Bovendien is de kwaliteit van scholen vaak onder de maat en komen veel arme leerlingen ook nog eens achter in de klas te zitten, waardoor zij nog minder aandacht krijgen. Ouders beschouwen het schoolgeld daarom (en niet altijd onterecht) als weggegooid geld, iets wat veel gezinnen in ontwikkelingslanden zich niet kunnen veroorloven.

Het lessenpakket
De campagne 'stop kinderarbeid - school de beste werkplaats' wil overheden wijzen op hun verantwoordelijkheid goed onderwijs voor iedereen mogelijk te maken. Dus niet het inzamelen van geld, maar bewustwording en het overbrengen van kennis staan centraal. In het kader van deze campagne komt de Algemene Onderwijsbond met een gratis onderwijspakket over kinderarbeid, speciaal voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Naast een videoband en een fototentoonstelling zitten in het pakket ook het scenario, de handleiding en de bijbehorende CD van het muzikale manifest NANDO. Dit is een soort musical die door de leerlingen opgevoerd kan worden. De AOb wil met dit lessenpakket Nederlandse kinderen enerzijds bewust maken van de ellendige omstandigheden waarin sommige andere kinderen leven en anderzijds laten zien dat onderwijs de sleutel tot ontwikkeling is.

Het volledige onderwijspakket kunt u gratis voor uw school bestellen via schooldebestewerkplaats@aob.nl. / www.stopkinderarbeid.nl Kinderen die willen laten weten tegen kinderarbeid te zijn, kunnen via deze site lid worden van de Kidsclub tegen kinderarbeid. De AOb werkt in deze campagne tegen kinderarbeid samen met Hivos, LIW en FNV mondiaal.

Nadere informatie: Marc Mathies, persvoorlichter AOb, 030 2989210 of 06 53410159. Datum & tijd: 29 februari 2004, 14.00 uur - ong. 16.00 uur Plaats: Het Amsterdams Lyceum, Valeriusplein 15, 1075 BJ AMSTERDAM


---- --