Universiteit van Amsterdam

Aankondiging Universiteit van Amsterdam


maandag 26 januari 2004

Welke ontwikkelingen maakt ons historisch besef door?

Conferentie over het tijdperk zonder geheugen

Vijftig wetenschappers uit binnen- en buitenland buigen zich over de vraag welke ontwikkelingen ons historisch besef doormaakt, nu we lijken te leven in een tijdperk zonder geheugen. Het verleden komt vooral tot ons in de vorm van speelfilms en nagespeelde scènes in musea. Geschiedenis wordt een bron vermaak in plaats van nationalisme. Wat deze veranderingen betekenen voor ons historisch besef is het centrale thema van deze conferentie, die plaatsvindt van woensdagavond 29 januari tot vrijdag 31 januari.

Regelmatig wordt gesteld dat we leven in een tijdperk zonder geheugen: we kennen zelfs de eigen Nederlandse geschiedenis niet meer. Echter, nog nooit zaten de archieven zo vol, waren de rijen voor de musea zo lang en waren er zoveel historische speelfilms en documentaires te zien als vandaag de dag. De zorg voor het culturele erfgoed heeft andere vormen aangenomen. Wetenschappers gaan in op de vraag wat het gevolg is van die veranderingen in onze omgang met het verleden. Wat gebeurt er wanneer het verleden vooral tot ons komt in de vorm van speelfilms en door toerisme en internationale media grenzen tussen landen en culturen vervagen? Wat betekent het als geschiedenis een bron van vermaak in plaats van nationalisme wordt? De conferentie richt zich op thema s die als het ware de 'slagvelden' vormen van de verschillende tradities en strijdende opvattingen, zoals het museum, de film, het theater, het landschap, de natie en ook het lichaam.

De internationale conferentie wordt georganiseerd door het Huizinga Instituut, het landelijke onderzoeksinstituut voor Cultuurgeschiedenis; de organisatie is in handen van dr. Karin Tilmans en prof. dr. Frank van Vree van de Universiteit van Amsterdam.


Locatie en tijd

De conferentie Theatres of Memory - A Conference on Historical Culture vindt plaats van woensdagavond 29 januari tot vrijdag 31 januari in het Trippenhuis, Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschapen, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Het programma van de conferentie vindt u op: http://cf.hum.uva.nl/~huizinga/ (onder 'agenda'). In de bijlage vindt u meer informatie over de sprekers.



Universiteit van Amsterdam