Ingezonden persbericht


Sophia-Vereeniging bepleit bij Tweede Kamer
fatsoenlijke behandeling van gezelschapsdieren

AMSTERDAM, 28 januari 2004 Namens de Sophia-Vereeniging discussiëren Hans Baaij (directeur Sophia-Vereeniging) en de juriste Noor Evertsen (Universiteit Utrecht, afdeling Dier en recht) donderdag 29 januari 2004 om 11.00 uur met de leden van de vaste kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over dierenwelzijn bij gezelschapsdieren.

De Sophia-Vereeniging pleit in dit gesprek voor:

* de handhaving van de huidige dierbeschermende wetgeving voor gezelschapsdieren en dus zeker geen afschaffing van het Honden- en Katten Besluit (HKB).
* de herintroductie van de Inspectie Dienst Gezelschapsdieren als controlerend orgaan van het HKB, in plaats van de Algemene Inspectie Dienst (AID).
* de positieflijst van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Deze lijst moet niet alleen ingevoerd worden, maar ook nog verder aangescherpt worden, door bijvoorbeeld exoten en trekvogels niet als huisdier toe te staan.
* een beperking van het aantal toegestane hondenrassen, zowel om agressie te voorkomen als vanuit gezondheidskundig oogpunt
* het aanstellen van een landelijke Officier van Justitie die belast wordt met de afhandeling van vervolging bij mishandeling van dieren.
* de stelling dat sociale dieren niet alleen gehouden behoren te worden. Zo horen konijnen niet hun hele leven alleen in een hok te slijten.

De Sophia-Vereeniging en andere organisaties op het gebied van gezelschapsdieren zijn door de kamerleden uitgenodigd voor een rondetafelgesprek over dierenwelzijn. Aanleiding is een brief waarin minister Veerman (LNV) zijn strategie op dit gebied schetst. Namens de Sophia-Vereeniging zal directeur Hans Baaij stellen dat de minister zijn beleidsplannen onvoldoende zijn verantwoordelijkheid neemt. Minister Veerman doet enkel een moreel appèl aan de sector, maar komt zelf niet met maatregelen. Gezien de diversiteit in de gezelschapsdierensector is deze sector niet goed tot zelfregulering in staat. Dus dient de minister zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Voor een verdere toelichting op deze standpunten, zie de bijlage: gespreksnotitie van de Sophia-Vereeniging voor de vaste kamercommissie LNV.

Voor meer informatie (niet ter publicatie):

Frank Baltus

Campagnemedewerker Sophia-Vereeniging

020 3446195

06 1396 4548

www.sophiavereniging.nl

frank@sophiavereniging.nl