Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

Voeding is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

29-01-2004

Opnieuw 90 arbeidsplaatsen geschrapt bij Avebe

Het voedingsconcern Avebe heeft opnieuw een reorganisatie aangekondigd. Harm Roeten, onderhandelaar voor CNV Voeding: Dit bedrijf heeft geen daadkracht en een gebrek aan visie. Tijdens de nu lopende reorganisatie kondigt het concern aan wederom in Nederland zon 90 arbeidsplaatsen te willen schrappen. Het bedrijf gebruikt daarvoor het argument van een sterke koersdaling van de dollar en omzetverliezen. Iets waar werknemers sowieso geen invloed op hebben.

De 1.800 werknemers in Nederland zijn de reorganisaties beu. Zij zien grote aantallen uitzendkrachten die de boel draaiende moeten houden, terwijl hun collegas al op herplaatsingslijsten staan en zij nog maar moeten afwachten of ze hun baan behouden.
Roeten wil op korte termijn een gesprek met de directie: Ik wil helderheid over deze reorganisatie bovenop een lopende reorganisatie. En ik wil op korte termijn duidelijkheid over hoe het bedrijf dit op een nette manier denkt te realiseren. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat werknemers voor 2005 massaal de deur uit worden gezet, terwijl er nu al grote aantallen uitzendkrachten de werkzaamheden overnemen. Verder speelt bijvoorbeeld dat er bij Avebe in 2005 zon 170 werknemers ouder zijn dan 61 jaar. Werknemers kunnen met 62 jaar met prépensioen. Roeten: Ik kan me voorstellen dat ze de huidige problemen trachten op te lossen door uit te gaan van het principe van natuurlijk verloop. Het lijkt me dat het bedrijf eerst een scherpe analyse van de leeftijdsopbouw van het personeel moet maken, voor het overgaat tot drastischer maatregelen in de organisatie.

Avebe heeft vestigingen in Veendam, Ter Apel Kanaal, Foxhol, De Krim en in Gasselternijveen.

Nadere inlichtingen:

Harm Roeten, onderhandelaar voor CNV Voeding
0512 - 58 34 70
Nancy Abelskamp, persvoorlichter
030-6348 242