Leger des Heils

Leger des Heils: kledinginzameling moet beter


- Januari 29, 2004 - 9:33 AM

Persbericht

Charitatieve inzamelaars van textiel moeten betere afspraken maken met gemeenten over het vergunningenbeleid, het goede doel, afzetkanalen en financiële vergoedingen. Dit blijkt uit een in opdracht van het Leger des Heils gehouden onderzoek naar de toekomst van textielinzameling en textielverwerking in Nederland.
Mr. A.B. Holtkamp van het Ministerie van VROM zal op vrijdag 30 januari het onderzoeksrapport in ontvangst nemen. De presentatie van het rapport vindt plaats tijdens een seminar van het Leger des Heils, afdeling Herbestemming van Goederen met de titel 'Alle kleding is textiel, maar niet alle textiel is kleding'.

Het Leger des Heils organiseert het seminar naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de naam Herbestemming van Goederen. Op 30 januari wordt kritisch nagedacht over het vraagstuk van het scheiden van afval met de nadruk op het onderdeel textiel. Daarnaast worden de nieuwste plannen van de afdeling Herbestemming van Goederen van het Leger des Heils voor de komende jaren bekend gemaakt. Zo zal de organisatie de nieuwe naam en het logo van de tweedehands winkelketen onthullen. In de professionele winkels wordt gebruikte kleding van goede kwaliteit verkocht.

Uit onderzoek onder de Nederlandse bevolking blijkt dat het Leger des Heils de meest bekende inzamelorganisatie van kleding is. De voorkeur van gevers van kleding gaat uit naar charitatieve instellingen die óf de kleding doorgeeft aan hulpvragers óf de opbrengst gebruikt voor ongesubsidieerde projecten, zoals projecten voor zwerfjongeren, ouderen die vereenzamen en het opzetten van een kinderhospice. Tijdens het seminar zullen verdere uitkomsten van dit door Mediad uitgevoerde onderzoek bekend worden gemaakt.
Ook de ideeën van het onderzoeksbureau CREM uit Amsterdam zullen besproken worden. Halverwege de middag is er een forum waaraan verschillende sprekers zullen deelnemen, onder wie mr. A.B. Holtkamp van het Ministerie van VROM en drs. H. Huisman, directeur Afval Overleg Orgaan.

Het Leger des Heils begon als een van de eerste charitatieve organisaties met het ophalen van kleding voor hulpverlening. De laatste jaren is het aspect van afvalscheiding erbij gekomen. Het Leger des Heils wil partner zijn bij het behalen van de doelstellingen van het Landelijk AfvalPlan van het Ministerie van VROM, die aan lokale gemeenten zijn gesteld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Trix Kruisinga, tel: (036) 539 81 87 of (06) 20 74 62 93.