GAIA

Offerfeest 2004: belgie doet veel te weinig tegen verboden rituele thuisslachtingen

Gaia dient klacht in bij europese commissie en eist samen met beringense milieuschepen en moslim selahattin kocak van overheid grondige en duurzame oplossinggaia vraagt feestvierders extra voorzichtig te zijn
'ons geduld is op,' zeggen kocak en gaia in koor

28 januari 2004 Persbericht © GAIA

GAIA dient samen met de Eurogroup for Animal Welfare klacht in bij de Europese Commissie. Zestien jaar na het wettelijk verbod op rituele thuisslachtingen is de Belgische overheid er n.a.v. het Offerfeest nog altijd niet in geslaagd om alle steden en gemeenten met een moslimgemeenschap het KB van 11 februari 1988 én de EU-richtlijn uit 1993 die rituele slachtingen buiten het slachthuis verbiedt, te doen naleven, noch in Vlaanderen, noch in Brussel, noch in Wallonië. Opnieuw zullen vele van de tienduizenden ritueel te slachten schapen (80% van het totale aantal) illegaal geslacht worden. GAIA hoopt zo dat haar eis door de federale regering ingewilligd wordt: een grondige oplossing uitwerken voor het steeds terugkerend probleem van de rituele slachtingen. Dat wil ook de Beringense milieuschepen en moslim Selahattin Kocak. Want de federale overheid én de gewestregeringen hebben duidelijk te weinig gedaan. Vandaag sturen GAIA en Selahattin Kocak daarover een brief naar de eerste minister, de minister van Binnenlandse zaken, de minister van Volksgezondheid en Dierenwelzijn, de gewestregeringen en de partijvoorzitters van meerderheid en oppositie. GAIA is de huidige toestand hartsgrondig beu. Houthalen-Helchteren bv. (een schandaal) houdt de federale overheid zelfs voor de gek door moslimvertegenwoordigers te laten verklaren dat ze de dieren thuis vooraf bedwelmen (terwijl ze de wettelijk vereiste apparatuur onmogelijk kunnen hebben). 'Ook het moslimexecutief doet lang niet genoeg,' zegt milieuschepen Selahattin Kocak. 'Het executief is nalatig en verzaakt aan haar plicht.' Kocak wil in koor met GAIA de rituele slachtingen zoveel mogelijk vervangen zien door alternatieven, geldinzamelingen voor het land van herkomst en voor slachtoffers van natuurrampen. Zo kunnen moslims evengoed hun solidariteitsplicht vervullen. Velen doen dat trouwens al. Dat is een goede praktische oplossing. Als er ritueel geslacht wordt (nu nog steeds zonder bedwelming), wil GAIA dat het 1. gebeurt in een erkend slachthuis, waar strenge hygiënische regels gelden, 2. onder toezicht van een dierenarts van het FAVV, én 3. dat de dieren voorafgaand aan de halssnede terdege bedwelmd worden, zodat bewusteloosheid en ongevoeligheid voor pijn ogenblikkelijk intreedt. Slachten zonder bedwelming doet de dieren onnodig lijden, benadrukt ook de Federatie van Europese dierenartsen. In Groot-Brittannië blijkt bedwelming voor de rituele halssnede na overleg met de moslimvertegenwoordigers in brede kringen aanvaard. Dat moet hier ook kunnen.
* Gent en Lokeren zijn twee voorbeelden van Vlaamse steden die eindelijk een duidelijk punt zetten achter hun gedoogbeleid. Ook het toezicht wordt daar verscherpt. Zij namen de nodige maatregelen nadat GAIA juridische stappen had ondernomen. Nog andere steden nemen maatregelen. Maar veel andere gemeenten blijven er met hun pet naar gooien.

* Vele lokale overheden blijven de verboden rituele thuisslachtingen gedogen en blijven moslims er toe aanzetten om illegaal te slachten. Dat laatste doen ze de facto door containers te plaatsen voor het afval van illegaal thuis geslachte schapen, waarvoor een aantal plaatselijke overheden ook vergunningen aflevert. Ieder jaar zegt de federale overheid dat ze de nodige maatregelen zal treffen. Ieder jaar wordt een omzendbrief rondgestuurd. En ieder jaar blijkt dat op vele plaatsen weinig indruk te maken. Ieder jaar blijken slechts enkele tientallen gemeenten een aanvraag tot erkenning van een tijdelijke slachtinrichting in te dienen, een mogelijkheid die de Belgische wet biedt in geval er te weinig capaciteit is in of bij gebrek aan een slachthuis. Schaarbeek zegt openlijk dat ze de wet niet zullen doen naleven. Anderen hebben een erkenning voor een tijdelijke slachtvloer maar plaatsen op andere locaties nog containers voor het deponeren van illegaal slachtafval. Ondanks het manifeste verbod. Nog anderen (Namen bv.) plaatsen gewoon containers. Vorig jaar veroordeelden de rechtbanken van Brussel en Dendermonde na klacht van GAIA deze handelwijzen als illegaal.

* Ieder jaar zeggen bepaalde moslimverenigingen openlijk dat er thuis ritueel zal geslacht worden en dat moslims dat ook liever doen. Dat kan zo niet langer.

* GAIA vraagt voor dit jaar ook verscherpt toezicht, zowel van de politie als van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van het Voedsel. Zij moeten voorkomen dat er voor en tijdens het Offerfeest van 1 en 2 februari illegaal schapen verhandeld en met de poten vastgebonden vervoerd worden in een gesloten autokoffer om thuis ritueel geslacht te worden. Maar ook in de tijdelijk erkende slachtinrichtingen moet er meer toezicht zijn. GAIA vreest ook daar voor wantoestanden.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 2/245.29.50 Fax: +32 2/215.09.43 Email: info@gaia.be