BLIK OP DE WEG

Persbericht van het 'Team Blik op de Weg'

Doorwerth, 29 januari 2004

Onafhankelijkheid televisieprogramma's bedreigd

Naast 'Blik op de Weg(r)' zijn er door de jaren heen telkens weer programmamakers geweest die 'Blik op de Weg(r)' hebben geprobeerd te kopiëren. Het valt al op dat de kopieën steeds brutaler worden. Dapper geworden door het feit dat copycats door de programmamakers van 'Blik op de Weg(r)' nauwelijks aangepakt werden stortte men zich op het originele idee.

De EO lijkt het afgelopen seizoen dankbaar gebruik gemaakt te hebben van de antipathie die het Korps Landelijke Politiediensten uit Driebergen heeft tegen de in 'Blik op de Weg(r)' optredende politiecollega's uit de regio. In 'Rij ik zo?' van de EO had het KLPD een platform om haar zienswijze uitgebreid uit te dragen, door middel van het leveren van kritiek op alles dat géén KLPD is.

Zorgelijk is de rol die de overheid is gaan spelen. Met name het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie, het BVOM van Mr. Spee uit Soesterberg.

Vorig seizoen kwam ook SBS-6 met een eigen 'Blik op de Weg(r) - kopie. Achter de schermen (en ook regelmatig ervóór trouwens) speelt het BVOM in toenemende mate een rol bij de productie van het programma 'Wegmisbruikers'. Uiteindelijk is die rol nu uitgegroeid tot het feitelijke eindredacteurschap van de heer Spee persoonlijk. Hij bepaalt hoe het programma er uiteindelijk 'uit gaat', hij bepaalt de vragen die de presentator hem moet stellen, hij stuurt televisieploegen de regio in en draagt politiemensen simpelweg op om de tv-ploeg aan boord te nemen. Als er niet voldoende beeldmateriaal is om de laatste 10 minuten van een uitzending te vullen wordt er nog even snel een politieauto met bemanning geregeld, waarbij politiemensen wordt gevraagd het gesprek tijdens een staandehouding te rekken, om die laatste 10 minuten bij elkaar te draaien. Overtreders die niet op de televisie willen worden desondanks gewoon herkenbaar in beeld gezet.

Tegen deze werkwijze zijn veel bezwaren. Natuurlijk is het zo dat mensen die staande zijn gehouden en geen toestemming geven voor uitzending onherkenbaar gemaakt moeten worden of gewoon niet in de uitzending moeten komen.

Verder heeft 'Blik op de Weg(r)' altijd met de politie samengewerkt op basis van vrijwilligheid en welwillendheid.

Voorts vinden we dat de kijker, de burger, er recht op heeft om te weten hoe programma's tot stand komen en welke invloeden er bepalend zijn voor de inhoud van een programma. Wij vinden dat de overheid dienaangaande, net als wij, open kaart moet spelen.

Tot het verspreiden van dit persbericht is besloten toen ons bleek dat het BVOM de naam van 'Blik op de Weg(r)' gebruikt in haar externe mededelingen, zonder ons daarin te kennen dus ook zonder onze toestemming.

Het blijkt dat het BVOM bezig is met het vormen van een soort poule van politiemensen en -materieel die tot doel heeft verplicht mee te werken aan alle verkeersprogramma's. Het BVOM maakt er ook geen geheim van dat zij zo veel mogelijk invloed wil hebben op de inhoud van verkeersprogramma's. Wij legden de hand op een interne mailwisseling tussen twee hogergeplaatste politiemensen.

Wij citeren:
t.k.n. bijgaande mail van Koos Spee
We komen in een situatie, dat het BVOM grip gaat krijgen op de kwaliteit van verkeersprogramma's op tv. Een wens van ons gaat in vervulling.
Einde citaat.

'Blik op de Weg(r)' is een onafhankelijk televisieprogramma en wil dat ook per sé blijven. Wij willen zuivere, waarheidsgetrouwe journalistiek bedrijven en niet eenzijdig aangestuurd worden door de overheid, teneinde het door die overheid gewenste beeld op de televisie te krijgen. Daarom maken wij onder andere ook gebruik van onze eigen voertuigen en videoapparatuur en niet van apparatuur en voertuigen die door de belastingbetaler betaald zijn.

'Blik op de Weg(r)' was en is een programma over verkeersveiligheid en heeft zich nooit laten leiden door (overigens uitstekende) kijkcijfers. Dat zal in de toekomst ook absoluut zo blijven. Ondanks de wijze waarop het BVOM op dit moment gebruik maakt van haar macht en middelen binnen de Verkeershandhavingsteams van de Regiopolitie en het KLPD. Zodanig dat gesproken zou kunnen worden van het plegen van oneerlijke concurrentie ten opzichte van 'Blik op de Weg(r)'.

Wij als bedenkers en makers van 'Blik op de Weg(r)' willen niet ingelijfd worden bij het BVOM. Wij blijven kiezen voor onafhankelijke, evenwichtige en integere berichtgeving over verkeer en verkeersgedrag.

Team 'Blik op de Weg'


---


-