HP bouwt Sectorloket voor Inlichtingenbureau

Loket verzorgt op aanvraag distributie van elektronische berichten naar en van Nederlandse gemeenten

AMSTELVEEN, 29 januari 2004 - Het Inlichtingenbureau heeft een overeenkomst gesloten met HP Services voor de bouw van het zogeheten Sectorloket. Het Sectorloket is het elektronische gegevensknooppunt tussen gemeentelijke sociale diensten en andere partijen die te maken hebben met 'werk en inkomen'. HP Services ontwikkelt, gebruik makend van de technologie van BEA Systems en Oracle, een deelapplicatie, gevolgd door een definitieve versie die in de loop van dit jaar beschikbaar komt. Het Inlichtingenbureau heeft, na een Europese aanbesteding, voor de ontwikkeling de keuze op HP laten vallen omdat haar aanbod qua kosten en functionaliteit het beste op het pakket van eisen aansloot.

Het Inlichtingenbureau is een dienstverlenende stichting voor gemeenten, op het gebied van informatiedistributie ten behoeve van 'werk en inkomen'. Het Inlichtingenbureau streeft naar minimalisatie van overbodige handelingen en overbodige administratie. Daartoe verzamelt het Inlichtingenbureau op basis van het sofi-nummer gegevens die van belang zijn voor het bepalen van de rechtmatigheid van bijstandsuitkeringen door gemeenten. Deze gegevens komen uit diverse bronnen en uit meerdere applicaties en worden verzameld met behulp van de Samenloopapplicatie. Maandelijks bericht het Inlichtingenbureau aan 483 gemeenten over ongeveer 400.000 personen of, en zo ja welke vormen van inkomsten zij hebben genoten. Op basis van deze berichten nemen de gemeenten beslissingen of de aanvrager recht heeft op een bijstandsuitkering of dat deze dient te worden gecorrigeerd, doordat de situatie bij de aanvrager is gewijzigd. Het Sectorloket zal de gegevens uit de Samenloopapplicatie op een efficiëntere manier aan de gemeenten verstrekken.

Doel van het Sectorloket is het identiek coderen en beveiligen van gegevens, zodat alle betrokken partijen (de gemeenten, het Ministerie van Sociale Zaken, de Belastingdienst, de Informatie Beheergroep en alle instellingen die betrokken zijn bij de Structuur Uitvoering Werk en Inkomen), sneller over de juiste gegevens kunnen beschikken om cliënten van de correcte uitkering te kunnen voorzien. Dit alles uiteraard in overeenstemming met de privacywetgeving.

"HP zal zorg dragen voor de ontwikkeling van het Sectorloket, zodat het Inlichtingenbureau de stap kan maken van datadistributeur naar vraaggestuurde informatiedistributeur," aldus Dick Fens, directeur HP Services.

"Met de inzet van het op java gebaseerde BEA WebLogic integratie platform heeft het Inlichtingenbureau de mogelijkheid om door middel van open standaarden zoals XML en Web Services eenvoudig en veilig processen te integreren en om toegang te krijgen tot de gegevens die op verschillende plaatsen opgeslagen zijn.", zo zegt Robert Brusse, Directeur Benelux van BEA Systems.

"Distributie is nu een nieuw element en uitbreiding van het huidige systeem, in die zin dat hierdoor de koppeling van partners in de SUWI-keten mogelijk wordt. Niet alleen maken we het mogelijk de "productielijnen" van CWI/UWV elektronisch aan die van de Gemeentelijke Sociale Diensten te koppelen, maar tevens voorkomen we daardoor fikse papierstromen", zegt Hans Rutgers, Manager Projecten bij het Inlichtingenbureau.

Over het Inlichtingenbureau
Het Inlichtingenbureau vormt een gegevensknooppunt voor gemeenten en andere partijen, primair rondom het gebied van "werk en inkomen', formeel aangeduid als het SUWI-veld.

Het Inlichtingenbureau onderzoekt in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder meer of bijstandsgerechtigden andere geregistreerde bronnen van inkomsten hebben. Hiertoe wordt gekeken of de Sofi-nummers van bijstandsgerechtigden voorkomen in de bestanden van UWV, Informatie Beheer Groep en Belastingdienst.

In 2004 wordt het Sectorloket voor Gemeenten ontwikkeld. Dit is een distributieknooppunt voor gestructureerd dataverkeer naar en van gemeenten. Hierdoor kunnen nieuwe bronnen voor bestandsvergelijkingen worden aangesloten en zijn ook werkproceskoppelingen mogelijk tussen verschillende instanties.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. HP behaalde wereldwijd over het boekjaar 2003 een omzet van $ 73,1 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl © 2003 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice. The only warranties for HP products and services are set forth in the express warranty statements accompanying such products and services. Nothing herein should be construed as constituting an additional warranty. HP shall not be liable for technical or editorial errors or omissions contained herein.

08/2003

Contactpersonen voor
de redactie:

HP, Jos Baltes
030 283 32 37
jos.baltes@hp.com
of
H&K/MCS
Marieke Leenhouts
023 562 82 08
mariekel@monogram.nl
Hewlett-Packard Nederland
Startbaan 16
1187 XR Amstelveen
www.hp.nl